Glas

Nieuws

Steun voor modernisering Duitse kassen

De Duitse overheid opent de subsidiekraan voor modernere kassen in de glastuinbouw.

De komende vier jaar is daarvoor 28 miljoen euro beschikbaar, blijkt uit een steunprogramma van de ministeries van milieu en landbouw.

Weliswaar kunnen in principe ook andere bedrijven in de agrarische sector een beroep op deze regeling, maar vast staat dat het vooral de kassen zijn waar het geld naartoe zal gaan. De Duitse glastuinbouw zit namelijk met een relatief bejaard productieapparaat, terwijl ook op grote schaal met olie wordt gestookt.

Steunprogramma
De subsidie is bedoeld voor zowel nieuwbouw als modernisering van bestaande kassen. Daarbij geldt voor nieuwbouw dat uitbreiding niet wordt gesubsidieerd. Dat geldt ook voor pure vervangingsinvesteringen die niet voorzien in verbetering van het energiegebruik. Oliestook staat wat betreft op de 'zwarte lijst'.

Het steunprogramma voorziet in een subsidie van 20 tot 30 procent van de investering, afhankelijk van de CO2-reductie. De emissiereductie moet minimaal 20 procent zijn. De hoogste steun (400.000 euro) kan worden gehaald bij een reductie van 50 procent.

Aardolie in de ban
Het Zentralverband Gartenbau (ZVG) verbaast zich met name over de hoogte van de energiebesparingsdoelen. Ook de optie om aardolie geheel in de ban te doen vindt de bond onjuist. "Bedrijven zonder aansluiting op het aardgasnet dreigen daardoor buiten de boot te vallen."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.