Glas

Nieuws

Paprikacommissie vindt WUR wetenschappelijk

Een te houden rassenproef rode paprika wordt in tegenstelling tot andere jaren dit jaar niet begeleid door WUR Glastuinbouw.

In de praktijk is nogal wat weerstand ontstaan tegen de wijze waarop de laatste jaren de rassenproeven paprika werden gehouden. Stefan van de Belt van Groeiservice: “WUR Glastuinbouw keek of iets dat gevonden wordt statistisch betrouwbaar is. Als bij een ras op één bedrijf vruchten met binnenrot werden gevonden, dan is dat statistisch niet betrouwbaar en werd er dus niets over gezegd. Zo kreeg je uiteindelijk slechts een summier verslag, met wel harde cijfers. Maar de teler wil weten: hebben jullie nou binnenrot gevonden of niet? En aan de hand van wat in detail gevonden is, kan hij zelf wel zijn keuze bepalen.”

Praktijkgerichte proeven
Vanwege de wens naar meer praktijkgerichte proeven, is gezocht naar een begeleider die de rassenproeven iedere 14 dagen kan beoordelen. Dat gaat adviseur (en ex-paprikateler) Sjaak Kester doen.

Zaadfirma's
Bij de beoordeling van de rassen zullen toch ook de zaadfirma’s worden betrokken. Daarmee moet worden voorkomen dat een rasbeschrijving als subjectief wordt ervaren. De rassenproef wordt op 8 bedrijven gehouden, verspreid over het land.

Zie ook de weekeditie van Groenten en Fruit van dinsdag 22 december

Bron: GFactueel - Auteur: Theo Brakeboer

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.