Glas

Nieuws

Paprikabedrijven gecontroleerd op fruitmotje

De Plantenziektenkundige Dienst gaat 125 glastuinbouwbedrijven met paprika en pepers in de gaten houden of de Afrikaanse fruitmot daar voorkomt. Op die manier wil de sector voorkomen dat de export van paprika en pepers naar de VS geen gevaar meer loopt.

De sectorcommissie Groenten en Fruit van het Productschap Tuinbouw heeft dit gisteren besloten en trekt er in 2010 150.000 euro voor uit. Frugi Venta en de Dutch Produce Association (DPA) hebben het project bij het PT ingediend. De export naar de VS zit op slot voor paprika’s en pepers vanwege een vondst van de fruitmot, ofwel de False Codling Moth,  in oktober in een partij met pepers.

Schade in de miljoenen
Aerts, glastuinbouwvertegenwoordiger in het PT, zei gisteren in de sectorcommissie de monitoring toe te juichen. Hij gaf wel aan dat telers die vlakbij hun teeltbedrijf ook een verpakkingsbedrijf hebben en daar product importeren vanuit het buitenland strikte hygiënemaatregelen in acht moeten nemen. “Je ziet daar soms de importpartijen vlak langs de kasdeuren gaan. Dat kan natuurlijk niet.” Volgens Aerts loopt de schade voor de paprikateler in de miljoenen.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen 


Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.