Glas

Nieuws

Overijssel trekt beurs voor aardwarmte

De provincie Overijssel en de gemeente Kampen zijn akkoord met de aanleg van een aardwarmtesysteem in de Koekoekspolder. Dat meldde de provincie Overijssel vorige week.

Provincie en gemeente lenen geld uit aan een conglomeraat waarin zijzelf, het rijk en de tuinders vertegenwoordigd zijn, zo meldt de krant Stentor. Voor het project wordt in totaal 8,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. De provincie leent 4,5 miljoen euro aan de uitvoerders van dit project, de gemeente Kampen 2,2 miljoen en de rest komt van de rijksoverheid. Tuinders in het gebied zullen het project in samenwerking met de overheden uitvoeren.

In het voorjaar putten slaan
Het geld is in eerste instantie bedoeld voor het slaan van twee putten. De bedoeling is dat de putten in het voorjaar worden geslagen. Als het systeem werkt, worden er mogelijk tot acht putten geslagen in de polder. Vanaf eind volgend jaar moeten de eerste kassen verwarmd worden door aardwarmte. Volgens de provincie wordt bij een goed werkende aardwarmtebron jaarlijks 5 miljoen kubieke meter aardgas bespaard. Daarmee wordt bij benadering 7 kiloton minder CO2 uitgestoten.

Praten over garantieregeling
Uit eerdere onderzoeken blijkt al dat de kans dat warm water in de Koekoekspolder naar boven komt aanzienlijk is. De provincie wilde desondanks een garantieregeling voor het geval dat het project toch zou mislukken. Vorige maand heeft LNV zo’n regeling bekrachtigd. Het rijk stelt per proefproject maximaal 5,9 miljoen euro beschikbaar. De provincie Overijssel is in gesprek met LNV om van de regeling gebruik te gaan maken.

Bron: De Stentor

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.