Glas

Nieuws 1 reactie

Opkweek tomatenplanten niet overal hetzelfde

In de afgelopen week veel geënte planten gezien in Bretagne (Frankrijk), die allemaal getopt waren op de zaadlobben. Er wordt in dat land bijna niet getopt op het tweede blad om een te wilde eerste tros, die meestal nog te laag zit ook, te voorkomen.

De planten getopt op de zaadlobben, worden zonder onderscheid voldoende zwaar afgeleverd met een mooie sterke tros erin. Het grootste voordeel halen ze misschien nog wel uit het feit dat de eerste tros altijd boven het achtste (meestal rond het negende blad) zit en dat de volgende op drie bladeren volgt.

Gelijke scheuten
Het is ook opvallend hoe gelijk beide scheuten zijn op het merendeel van de planten en dat zonder onderscheid van het ras (Plaisance, Admiro, Levanzo, Idoia, Brioso, Annamay, …), terwijl er ook nog eens op de meest diverse onderstammen geënt wordt (Emperador, Maxifort, Optifort, Stallone …). Het maakt echt niet uit! De belichtingscapaciteit is er eveneens 6000 lux, de omstandigheden qua opkweek zijn dus praktisch identiek.

Voorsprong verloren?
Het ziet er dus naar uit dat de Belgische plantenkwekers, die altijd een voorsprong hadden in de opkweek, voorbij gestreefd zijn door hun Franse collega’s.  Hier in de Benelux weigeren de meeste plantenkwekers zelfs om te toppen op de zaadlobben voor aflevering in december en januari, omdat ze dan geen voldoende zware of gelijke partijen zouden kunnen afleveren. Wel, laat ze maar eens naar de 2 belangrijkste plantenkwekers in Frankrijk (omgeving Nantes) gaan kijken!

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter Stradiot

Kijk voor meer teelttips over sturing in december

Grafiek ‘variatie plantbalans door ongelijkheid start teelt’
De bloeihoogte is een aanduiding van plantevenwicht. De spreiding tussen de meetplanten geeft de mate van gelijkheid aan.
Grote spreiding = grote verschillen tussen de meetplanten.
In de lente met de lichttoename worden de planten gelijkmatiger; de spreiding daalt van 8 naar 4. Rond de eerste oogst, week 13, worden de planten iets ongelijker. Echter bij twee of meer weken steile lichttoename bemerken we een belangrijke mate van ongelijkheid (spreiding van 4 naar 8.5 in de weken 15 tot 17). Dit is een uiting van een ongelijke teelt: min of meer vruchtbehang (slechte zetting) of ongelijkheid in de cruciale fase tot de derde tros, wortel- of watergeefproblemen of….
Werk aan gelijkheid tussen de stengels vanaf de eerste dag dat de planten op de tuin komen.

Foto

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leo

    Wiens brood men eet wiens taal men spreekt..

Of registreer je om te kunnen reageren.