Glas

Nieuws 1 reactielaatste update:8 dec 2009

Nieuwe, potdichte kassen voor PD Wageningen

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft in Wageningen de nieuwe kassen voor quarantaine-organismen officeel geopend.

Met de nieuwe kassen is de PD één van de eerste in Europa die voldoet aan de Europese regelgeving voor het veilig werken met quarantaineorganismen. Dit betekent dat ontsnapping en verspreiding van quarantaine of quarantainewaardige organismen altijd moet worden voorkomen. Het gaat in Wageningen om twee nieuw gebouwde kassen en één gerenoveerde kas. "De twee nieuwe kassen zijn sinds halverwege dit jaar in gebruik, maar nu zijn ze dus ook officieel geopend", aldus een voorlichter van de PD. De twee nieuwe kassen hebben de namen Fyto Kas (840m2) en Ento Kas (256 m2), de gerenoveerde kas heet Nema Kas (1140m2). De namen zijn afgeleid van twee diciplines (nematologie en entomologie) en van het woord fytopathologie.

Strenge eisen
In de kassen worden de planten en plagen zoals insecten en nematoden gehuisvest en daarmee wordt onderzoek gedaan. Ook worden  planten ziek gemaakt met bacteriën en virussen. In de kassen zijn strikte maatregelen genomen om ontsnapping en verspreiding van organismen te voorkomen. Daarbij moet gedacht worden aan een streng toegangsbeleid, het desinfecteren van het afvalwater, speciale luchtfilters en een onderdruk in kascompartimenten.

Uil brengt sleutel
Op 30 november vond de opening plaats door Geert van Rumund, burgemeester van Wageningen, en Wim Schreuders, inspecteur-generaal van het ministerie van LNV. De openingshandeling bestond eruit dat er een uil landde op de arm van de burgemeester met een sleutel. Deze sleutel werd vervolgens symbolisch overhandigd aan Harmen Harmsma, plaatsvervangend directeur PD en Wim Schreuders. Na de opening was er een symposium met als thema de nieuwe risico’s voor mens, dier en natuur.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Joordens zaden

    welke kassenbouwer heeft deze kas gebouwd?

Of registreer je om te kunnen reageren.