Glas

Nieuws 1 reactielaatste update:4 dec 2009

LTO Noord Glaskracht groeit in areaal

Het areaal glastuinbouw dat LTO Noord Glaskracht vertegenwoordigt, stijgt naar schatting licht. Dit jaar kreeg de belangenbehartigingsorganisatie er zestig nieuwe leden bij.

Deze nieuwe leden deden het areaal stijgen met ongeveer tweehonderd hectare. De bestaande leden zijn ook nog eens met honderd hectare gegroeid. Maar er waren ook 37 leden die afvielen door bedrijfsbeeïndiging. Dick Hylkema, directeur van LTO Noord Glaskracht schat in dat zijn club nu zestig procent vertegenwoordigt van het glastuinbouwareaal in de noordelijke provincies. Dat zou dan neerkomen op ongeveer 4250 hectare. Vorig jaar lag het areaal dat LTO Noord Glaskracht vertegenwoordigt op ongeveer 4000 hectare. Hylkema: “We vinden natuurlijk wel dat we nog meer areaal moeten gaan vertegenwoordigen.”

Schilthuisconstructie bekijken
Een poging om dat te bereiken, zou de invoering kunnen zijn van de Schilthuisconstructie. Daarbij krijgen leden van Branche-organisaties korting op de algemene heffing van het Productschap Tuinbouw. “Wettelijk bestaat deze constructie. Waarom maken we er dan geen gebruik van? Het zou een goed gebaar zijn naar de leden die georganiseerd zijn. Wel moeten we kijken of het bedrag dat dan voordeel voor de leden oplevert hoog genoeg is ten opzichte van de kosten die deze invoering met zich meebrengt.”

Contributie
Hylkema gaf ook aan dat er komend jaar gekeken moet worden naar de contributiehoogte. “Dat is al drie jaar niet verhoogd. Komend jaar willen we dat ook niet doen gezien de crisis. Voor 2010 hebben we een klein tekort, maar dan teren we een beetje in op de reserves."

Naar de ledenbijeenkomst van LTO Noord Glaskracht in Nootdorp kwamen gisteren 230 telers. Het animo voor de ledenbijeenkomst loopt hiermee op. Vorig jaar kwamen er 180 leden en in 2007 80 leden.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem Janssen

    Waarom horen we in deze moeilijke tijd niets van glaskracht.
    Kruip eindelijk eens uit jullie schulp en laat je horen. Over de mistoestanden met de importen vanuit Marocco bijvoorbeeld. Of rerageer eens op uitlatingen van Marc Jansen van het CBL. Waarom is het zo stil?
    Help we verzuipen!

Of registreer je om te kunnen reageren.