Glas

Nieuws

Kwaliteit van jonge planten is niet altijd ‘top’

Hoewel de opkweek bij de meeste plantenkwekers vlot verloopt, valt de kwaliteit van de eerste geleverde tomatenplanten toch niet overal mee. Sommige partijen zijn zelfs echt ongelijk of hebben een te zwakke eerste tros bij aflevering. Tot nu is bijna alles geleverd als 1 op 1 geënt of geënt - getopt op het tweede blad.

Ook aan het plantmodel op zich kan de plantenkweker goed bijsturen.  De ene teler heeft liever een wat compacter plantmodel, wat hij associeert met meer kracht., De ander heeft liever een plant die iets meer gerekt is, waarmee hij meer licht kan onderscheppen (de zon staat erg laag deze tijd). Helaas worden er ook partijen afgeleverd die té gerekt zijn (bijv. een dag te lang te dicht gestaan) en waar onmiddellijk een touw aan vast moet.  Goede afspraken maken en tijdig gaan kijken bij de plantenkweker, voorkomt onaangename verrassingen.

De eerste tros er uit?
Als alles volgens planning en naar de zin van de plantenkweker gegaan is, dan verwacht de klant terecht een goede kwaliteit van planten. Als dat niet zo is, dan valt dat tegen en moet er bijgestuurd worden.  De ervaring leert dat het beter is om de eerste tros snel weg te nemen indien hij zwak is, anders dien je veel te traag te gaan en dat kan nooit de bedoeling zijn van een vroeg opgestarte teelt.  Bovendien wordt een zwak aangelegde 1ste tros toch nooit sterk en dreunt we het ‘trager telen’ heel lang door in de teelt.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter Stradiot.

Kijk voor meer teelttips over sturing in december

Grafiek: Generatief sturen met water geven
In deze grafiek merken we duidelijk de sturing met water geven bij matig weer.
Donker weer: week 15 tot 21. Tuinder B stuurt in de donkere periode generatiever dan tuinder A.
Het verschil in watergiftstrategie is nihil indien de instraling meer dan 1500J/cm²/dag bedraagt:  week 21-25. Met watergeven kunnen we ook de plant sturen, en met minder stookkosten.

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.