Glas

Nieuws

Juridische mist rond glastuinbouw Rijsbergen

Beschikken de tuinders Boomaerts Beheer en Vermeeren in Rijsbergen nu wel of niet over een rechtsgeldige bouwvergunning voor de aanleg van ruim 15 hectare kassen? Donderdag diende over die vraag een hoger beroep bij de Raad van State.

Eerder besliste de rechtbank in Breda dat de vergunningen automatisch zijn verleend, omdat de gemeente Zundert de termijn had laten verlopen waarbinnen een besluit over de vergunningen moest worden genomen.

Paprika en komkommmer
Duidelijk is dat de gemeente tegen de gewenste uitbreiding van het ene en de nieuwe vestiging van het andere bedrijf is. De kwekers van paprika’s en komkommers willen kassen van 6 meter hoog bouwen. Volgens provinciaal beleid is de ontwikkeling van grote tuinbouwbedrijven in dit gebied niet toegestaan.
De gemeente moest dit beleid echter nog vastleggen in een nieuw bestemmingsplan voor het gebied Boomkensevaart/Kapelstraat. De tuinders waren de gemeente echter voor met hun aanvraag voor een bouwvergunning. Omdat een nieuw bestemmingsplan in aantocht was, werden de vergunningaanvragen aangehouden. Ook maakte de gemeente een voorbereidingsbesluit, waarmee de bestaande situatie werd ‘bevroren’ en nieuwe ontwikkelingen voorlopig werden verboden.

Nieuwe bestemmingsplan
Vlak voor het aflopen van de bevriezingstermijn maakte de gemeente het nieuwe bestemmingsplan openbaar. Dat ging echter verkeerd, waardoor een nieuwe openbaarmaking noodzakelijk werd. Intussen was de bevriezingstermijn verlopen, waardoor volgens de rechtbank de vergunningen vrij kwamen.
Zowel de gemeente als omwonenden gingen tegen dat oordeel van de rechtbank in hoger beroep. Volgens de omwonenden mogen ze niet de dupe worden van een vormfout van de gemeente. Hun woordvoerster stelde dat hun mooie omgeving langzamerhand was opgeofferd aan industriële kassencomplexen. De gemeente houdt vast aan de eerste openbaarmaking. Dat moment is bepalend en dus is de bevriezingstermijn niet verlopen.

De uitspraak volgt binnen twee maanden.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Ardrie van der Wel

Ardrie van der Wel

Of registreer je om te kunnen reageren.