Glas

Nieuws laatste update:5 dec 2009

Gewasbeschermingsmiddel in beslag genomen

Deze week heeft de politie in Almeria 3.250 liter van een illegaal op de markt gebracht gewasbeschermingsmiddel in beslag genomen. De in beslag genomen hoeveelheid vertegenwoordigt een handelswaarde van 227.000 Euro.

De Spaanse politie heeft hierbij zes mensen aangehouden die betrokken zouden zijn bij de distributie, allen woonachtig in de provincie Almeria. Het middel zou geschikt zijn voor de bestrijding van onder andere Tuta absoluta.

Distributie in Almeria
De politie was de handel al in de zomer op het spoor gekomen en heeft de afgelopen tijd diverse inspecties uitgevoerd bij toeleveranciers, opkweekbedrijven en teeltbedrijven. Een van de aangehouden personen importeerde de producten uit China in grootverpakking. Hij verkocht deze producten onder eigen label aan distributeurs in de provincie, die op hun beurt het kleinverpakte en onder eigen label aanboden aan de tuinders. De grootste hoeveelheden werden in beslag genomen bij toeleveranciers in Adra y Laujar del Andarax.

Bekende actieve stoffen
Het product, dat werd aangeboden als ecologisch middel, is gebaseerd op de actieve stoffen emamectine (de actieve stof in een product waarvoor in Nederland een voorlopige toelating is verstrekt in de bedekte teelt van bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen en vaste planten) en abamectine, een actieve stof die in Nederland is toegelaten in tomaten. In Spanje wordt het middel momenteel geregistreerd door een internationale producent van gewasbeschermingsmiddelen.

Bron: Bron: gfactueel.nl – Auteur: Esther de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.