Glas

Nieuws laatste update:28 dec 2009

Analyse energiemarkt week 50

Vanaf deze week brengt Groenten & Fruit actueel wekelijks een analyse van de energieprijzen.

Olie
De prijs voor een vat is gisteren voor de vijfde dag op rij gedaald, zelfs even tot 72,50 dollar. Vervolgens is de prijs weer iets gestegen nadat de API vrijwillige lagere voorraadcijfers bekend maakte. Op Bloomberg overheersen echter de berichten die melden dat olie wel eens zou kunnen zakken naar 65 dollar per vat. Toch valt over de oliegrafieken op dit moment weinig te zeggen, omdat de daling hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door de dollar die steeds sterker wordt ten opzichte van de euro. De laatste berichten over de productie in Duitsland vielen tegen, dit kan er op duiden dat het economisch herstel nog wel even kan duren.

Gas
Aan de forse stijging van de afgelopen dagen is gisteren een einde gekomen. Een van de redenen voor de stijging was het aankomende koudefront. Dit heeft vooral effect op de korte termijn prijs. Wanneer we echter naar de financiële beurzen kijken zien we dat het economisch herstel onder druk staat, wat een verdere daling van de prijzen op lange termijn zou doen vermoeden.
Ook de fysieke indicatoren, zoals het extra LNG (liquid natural gas) dat op het net komt, spreken een verdere stijging van de gasprijs tegen.
Op dit moment liggen de gasprijzen van 2011 en 2012 op 5 ct/m³ resp. 7 ct/m³ boven de prijs van 2010. De verwachting is dat deze prijzen in toekomst steeds dichter naar elkaar toe zullen gaan bewegen.

Elektriciteit lange termijn
De prijs voor levering elektriciteit in 2010 is in navolging van dalende gasprijzen in 4 weken tijd 7 euro per MWh gedaald. Nu is de prijs weer iets hersteld, gesteund door de gestegen CO2-emissierechten als resultaat van de klimaattop in Kopenhagen waar EU-partijen afgesproken hebben om emissiebeperkingen verder op te voeren. Echter de vooruitzichten voor de lange termijn hebben door sombere economische verwachtingen nog steeds meer met "beren" te maken dan met "stieren". De vraag naar Steenkool, die een belangrijke factor is voor de stroomprijs, is volgens analisten 10% lager dan dezelfde periode vorig jaar. Dit komt door de lage elektriciteitsvraag en zeer lage dag-vooruit gasprijzen, waardoor gasgestookte centrales interessanter worden dan kolengestookte. Uiteindelijk zorgt de grote behoefte aan kolen vanuit Azië er voor dat de prijs voor kolen niet in elkaar stort maar redelijk stabiel blijft.

Elektriciteit korte termijn
De markt voor handel in elektriciteit voor één dag vooruit wordt de Spotmarkt genoemd. De Nederlandse Spotmarkt is de Amsterdam Power Exchange (APX). De vooruitzichten voor de Europese Spotmarkten zijn positief. Het aankomende koudefront zal de vraag naar elektriciteit op korte termijn doen toenemen, wat een hogere spotprijs als gevolg zal hebben.


Bron: Energiek2020 - Auteurs: Janneke van Veldhuizen en Corné van Steekelenburg (Westland Energie Services)

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.