Glas

Nieuws laatste update:31 dec 2009

Almeria kampt met grote regenval

Zuid-Spanje heeft de afgelopen week te kampen gehad met fikse regenval en wind. Ook voor de laatste dagen van het jaar wordt regen verwacht.


Sinds begin vorige week heeft het herhaaldelijk geregend in Andalusië. Dit had vooral consequenties voor de bevolking, die rivieren buiten hun oevers zagen treden, waarvan de kelders onderliepen en die hun stroomvoorziening zagen uitvallen. Voor zover bekend, is de schade voor de tuinbouw in Almeria en Granada beperkt gebleven. In Almeria stroomt er weer eens water door de rivier Andarax, normaal gesproken een droge rivierbedding.

Schade beperkt
Volgens lokale bronnen beperkt de directe schade zich tot 20 hectare courgettes die zich rond het zoetwaterbassin El Sapo in Las Norias (gemeente El Ejido) bevinden. In dit gebied viel niet alleen 82 mm water, maar in het bassin wordt ook het regenwater verzameld uit de directe omgeving. Door verzadiging van de grond rond deze wateropslag lopen de nabijgelegen kassen dan al snel onder water. In dit gebied worden hoofdzakelijk courgettes geteeld, waarvan 20 hectares als verloren moeten worden beschouwd.

Grote kans op Botrytis
Ook voor de tomatenteelt zou de regenval negatieve gevolgen kunnen krijgen, al is het nog te vroeg om daar over te oordelen. Tomaten zijn het meest gevoelig voor hoge luchtvochtigheid en doordat er ook veel water in de grond zit zouden de wortels problemen kunnen krijgen met schimmelziektes, zoals Botrytis. De kans daarop vergroot, gezien de verwachting van meer regen de komende dagen en grond en gewas ondertussen niet goed opdroogt.

20 ha beschadigd in Granada
Ook in Granada wordt schade gemeld aan 20 hectare teelt, in dit geval van cherrytomaten. Vooral  in de eenvoudigere kassen, zonder goede ventilatie en weinig hoogte is sprake van gescheurde cherrytomaten. In de teelt van ronde tomaten en komkommers is nog geen schade gemeld.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: René Rombouts in Valencia

(Foto: Teleprensa.es)

René Rombouts in Valencia

Of registreer je om te kunnen reageren.