Glas

Nieuws

Verzet tegen groei Rijk Zwaan

Twee inwoners van Fijnaart die in de buurt wonen van zaadveredelingsgigant Rijk Zwaan zijn naar de Raad van State gestapt tegen een forse uitbreiding van het bedrijf die de gemeente Moerdijk en het provinciebestuur van Noord-Brabant hebben toegestaan.

Rijk Zwaan krijgt er bijna twee hectare aan kassen bij waardoor het bedrijf straks 4,5 hectare glas heeft. De twee buurtbewoners klagen over uitzichtbederf en stapten maandag naar de Raad van State in Den Haag om de uitbreiding tegen te houden. "Volgens het kassenbeleid van de provincie moeten bedrijven van boven drie hectare worden verplaatst naar een concentratiegebied in de regio", aldus de tegenstanders.

Glastuinbouwbeleid
Het provinciebestuur gaf maandag in Den Haag aan dat het glastuinbouwbeleid voor Rijk Zwaan niet geldt. Want het zaadveredelingsbedrijf kweekt de gewassen waaruit zaden worden gewonnen buiten op akkers. De kassen waar de productieplanten uiteindelijk naar toe worden gebracht zijn niet meer dan een ondersteuning van het vollegrondsbedrijf, zegt de provincie. "Dat is een verschil met glastuinders die hun hele productieproces in de kas laten plaatsvinden."

Bron: BN/De StemRedactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.