Glas

Nieuws

‘Teeltschema bepalend voor aantal trossen’

'Niet het weer maar de plantdatum en het ras zijn bepalend hoeveel trossen er kunnen worden aangehouden in de herfstteelt', stelde John Verbruggen van Rijk Zwaan gisteren tijdens de open middag bij ‘Tuinderij Bleekerven’ van Peter Aarts in Heusden.

Door het mooie weer in september was de verleiding groot om een extra tros aan te houden. Maar daarna sloeg het weer vrij plotseling om. Ook Aarts was van plan geweest vijf in plaats van vier trossen aan te houden in de afdeling waar 9 september het nieuwe ras Autunno was geplant.

Terugkoppen
Op het laatste moment is teruggekopt met uitzondering van een tralie. In de 4 trossen-teelt staat het gewas er redelijk groen bij en zijn de trossen goed gezet en op 6 gesnoeid. In het proefvak komt het gewas waarschijnlijk te kort om de laatste tros voldoende grof te maken. De laatste tros is ook onregelmatiger gezet.

Eerder gepoot
In de andere afdeling van 3 hectare Autunno zijn de planten een week eerder gepoot. Hier blijkt de vijfde tros geen enkel probleem te vormen. De eerste tros is op 5 en de rest op 6 gesnoeid. De eerste tros van ruim een kilo is er bij 70 procent van de planten af.

Plantbelasting
Door de grote plantbelasting is het gewas wel vrij geel vanwege magnesiumgebrek, maar dat lijkt niet ten koste te gaan van de uitgroei van de tomaten. “Autunno heeft vorig jaar al laten zien dat hij heel lang doorgaat met uitdikken van de vruchten en een goed uithoudingsvermogen heeft”, aldus Verbruggen.

De geelverkleuring lijkt ook niet erger dan bij de standaardrassen voor de herfstteelt, beamen de aanwezige telers op de drukbezochte middag.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.