Glas

Nieuws

Teeltanalyse: Botrytis en wittevlieg spelbrekers

Wittevlieg en Botrytis komen net als andere jaren weer flink op zetten. Een makkelijke opdracht is het dus niet om door te telen tot Kerstmis.

Om Botrytis onder controle te houden, moet je er kort op blijven zitten. Probeer zoveel mogelijk vocht af te voeren door vlot te luchten bij zacht weer. Stook voldoende bij koud weer, zodat condensatie geen kans krijgt. Blijf verder de stengels controleren op plekjes en smeer deze snel in. Een wekelijkse controle kan nodig zijn indien de druk erg groot is. Snijd verwelkende planten door, anders gaat de sporenvorming gewoon door tot de plant helemaal verdroogd is. Verwijder de druppelaar van dode planten, anders gaan de aangrenzende planten er in de kortste keren ook aan.

Wittevlieg
Wittevlieg komt op sommige bedrijven hard opzetten, soms zelfs wanneer nog steeds vrij veel Macrolophus aanwezig is. De wittevlieg concentreert zich vaak op de jonge scheuten, die na het koppen doorontwikkeld zijn. Indien je nog lang doorgaat en je zeker geen ‘plakkende vruchten’ kan veroorloven, is het nodig in te grijpen. In Nederland kan in die teeltfase Oberon gebruikt worden, in België is dit niet toegelaten. Sommige telers nemen de scheuten volledig weg en halen ze direct uit de kas. Soms is deze ingreep al voldoende om weer evenwicht te krijgen in de biologie.

Wankleurigheid en gescheurde vruchten
Als er meer dan drie trossen tomaten aan de plant hangen, dient de oplossing voor wankleurige of scheurende vruchten gezocht te worden in het doen afnemen van de worteldruk. Verhoog bijvoorbeeld de druppel-EC en verhoog de kaligift door meer kaliumchloride of kaliumsulfaat te gebruiken (niet meer kaliumnitraat toedienen, want dat verhoogt de wateropname van de vrucht en biedt dus geen oplossing).  Verder soelaas zoeken in rijper oogsten, nachttemperatuur verhogen, minder druppelen of juist meer druppelen, als het een te sterke wortel maar verzwakt.

Einde van de teelt in zicht
Sommige gewassen staan nog erg sterk en de laatste vruchten op de plant zijn al goed uitgegroeid, want ze waren sterk gezet en zijn er dan ook vlot af gekomen. De kans op wankleurige, gescheurde of vruchten met zwelscheurtjes is zeker aanwezig. Ga bij gevoelige rassen zeker tijdig ethrellen  bijvoorbeeld als er gemiddeld nog 2 ½ tros aan de plant hangt.

Kijk voor meer teelttips over sturing in november

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter Stradiot

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.