Glas

Nieuws 2 reacties

Stemming tomatenteelt naar dieptepunt

De stemming onder tomatentelers in de Benelux is nog nooit zo ‘down’ geweest als nu. Men heeft de situatie niet meer zelf in de hand. Dat is het grootste verschil met vroegere crisissen, waar men door bijvoorbeeld voor kwaliteit te gaan in 1996, het roer radicaal omgooide.

Zelfs als er weinig tomaat op de markt komt zoals vorige week, wil de prijs niet omhoog. Ook in het zuiden van Europa is de malaise ook goed voelbaar. Normaal halen de telers daar nu de hoogste prijzen van hun seizoen, maar dat valt lelijk tegen. De import vanuit Spanje begint volop op gang te komen, maar uit een fors lage prijs van 10 à 20 cent per kilo valt geen rendement te behalen.

Marokko
De invoer uit Marokko loopt stroef door een bedenkelijke prijsvorming van 30 cent per kg, hoewel de kwaliteit top is. In Zuid-Frankrijk werd de voorbije week voor ‘tros midden’ 1 euro gevraagd, de teler krijgt hier ongeveer 80 à 85% netto van. Dat is de helft van wat ze eigenlijk zouden moeten hebben, want doordat ze in de winter doortelen (ze planten in augustus en gaan door tot juni/juli), halen ze veel minder kilo’s. Zij moeten het dus hebben van een hoge middenprijs op jaarbasis om rendabel te telen. In alle landen hebben telers het zeer moeilijk om te overleven bij veel te lage prijzen.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter StradiotRedactie GFActueel

Laatste reacties

  • no-profile-image

    handrie tuinder

    onlangs viel ergens te lezen dat het Marokko was toegestaan in de laatste 2 weken van oktober 10.600 ton tomaten in de EU te exporteren. Maar dit werden er uiteindelijk 24. 000. En dit is niet de eerste keer dat Marokko zich hier niet aan houdt. De vraag is waarom de EU deze tomaten binnen laat, terwijl dit niet is toegestaan. Het gevolg was dat prijzen weer in de put zaten Bedankt EU!!!

  • no-profile-image

    Tuinder kees

    Invoer en export van tomaten wie let er op ik zie velen malen dat er Nederlandse tomaten in andere dozen verpakt worden. Dit gebeurd vooral in het voorseizoen. Prijzen zijn laag en in andere landen nog geen tomaten. Speciaal in Polen waar ik woon zie ik dat Nederlandse tomaten omgepakt worden naar Poolse dozen. Prijs verschil is op dit moment erg groot. Niemand let er op en de grote winkelbedrijven verkopen de nederlandse tomaten voor poolse.

Of registreer je om te kunnen reageren.