Glas

Nieuws

Meerproductie van 20 procent in Greenportkas

Met een meerproductie van 20 procent en een nog betere energie-efficiëntie dan vorig jaar heeft de Greenportkas de hooggespannen verwachtingen in dit tweede teeltjaar meer dan waar gemaakt.

Deze resultaten werden afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens het seminar ‘The next step 2009’ op het bedrijf van Joep Raemakers in Venlo. Raemakers heeft (tot en met week 40) in de dichte kas 50 procent meer cocktailtomaten geoogst dan in de open kas. Gecorrigeerd voor de eerdere plantdatum en de belichting blijft er minstens een meerproductie van 20 procent over, berekende WUR Glastuinbouw. “Deze meerproductie is voldoende om de extra investeringen in de Greenportkas te compenseren”, zei Raemakers. Hij gaat daarbij uit van een afschrijvingstermijn van 7 jaar voor het energiesysteem van de Greenportkas.

Gelukkige combinatie
Het nieuwe ras Annamay (Enza) blijkt een gelukkige combinatie te vormen met de dichte kas, aldus onderzoeker Wouter Verkerke van WUR in zijn presentatie van de cijfers. “Er is veel te halen met dit ras. Het gewas had tot het eind een strakke kop en fris blad. En ondanks de hoge productie hoeven er geen concessies aan de smaak te worden gedaan.” Het smaakpanel van WUR gaf Annamay dezelfde waardering als Oakley: cijfer 64. Toch had Annamay een lager brixgehalte, 6,9 tegen 7,1 bij Oakley. “Annamay heeft ook een lager zuurgehalte waardoor hij toch zoet lijkt”, verklaarde de aanwezige Wim Buijks van Enza.

Lees meer over de resultaten van de Greenportkas in het eerste maandblad van Groenten & Fruit van komende vrijdag.

Bron: gfactueel – Auteur: Gerard BoonekampOf registreer je om te kunnen reageren.