Glas

Nieuws

Meepraten over Milieukeur Glasgroenten

Telers die willen meepraten over het nieuwe Milieukeur voor duurzame glasgroenten dat in de maak is, kunnen dat doen op een hoorzitting die binnenkort wordt georganiseerd door stichting Milieukeur (SMK). Het Milieukeur is een vervolg op het weet-wat-je-eet-logo.

De stichting heeft dit jaar criteria ontwikkeld voor Milieukeur Glasgroenten en zij wil deze concept-criteria voorleggen aan belangstellenden. Dat gebeurt op 25 november in Bunnik. Het doel van de hoorzitting is dat het College van Deskundigen agro/food zich een goede mening kan vormen over de aansluiting van de criteria op de praktijk. De ingebrachte opmerkingen worden betrokken bij de definitieve vaststelling van de criteria.

Weet-wat-je-eet-logo
Het is de bedoeling dat het Weet wat je eet-logo straks onder Milieukeur valt. Inmiddels mogen ongeveer zes bedrijven van telersvereniging FrEsteem het logo dragen voor hun tomaten of paprika’s. De normen voor Milieukeur zullen iets scherper zijn dan de normen die nu gelden voor het weet-wat-je-eet-logo.

Maatlatten
De concept-criteria zijn ontwikkeld in de vorm van een meetinstrument voor de glastuinbouw. Het Milieukeur Glasgroenten kan gelden voor vrucht-, blad- en knolgewassen, zoals tomaten, paprika's, komkommers, sla en radijs. Dit instrument bestaat uit een viertal maatlatten die van belang zijn voor de verschillende duurzaamheidsthema's bij de productie van deze gewassen. Het gaat dan om de maatlatten milieu, klimaat en energie, natuur en landschap en voedselkwaliteit. Geïnteresseerden in de bijeenkomst of de conceptcriteria kunnen zich melden bij SMK. Het is de bedoeling om Milieukeur Glasgroenten 1 januari in te laten gaan.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.