Glas

Nieuws

Energiedoel ‘Energie onder de knie’ gehaald

Het energieverbruik in de ‘Energie onder de Knie’ proef komkommer is zelfs net onder de prognose gebleven van 25 kuub per vierkante meter.

Dankzij intensief schermen, in combinatie met luchtontvochtiging met buitenlucht, kon fors energie bespaard worden in de afgeronde proef in het Improvement Centre in Bleiswijk. Volgens onderzoeker Arie de Gelder van Wageningen UR Glastuinbouw, op een door LTO Groeiservice georganiseerde komkommerbijeenkomst, moet bij de 25 kuub energieverbruik nog 6 kWh elektra (2 kuub a.e.) opgeteld worden die de buitenluchtopwarming heeft gevraagd. Op koude dagen valt het best te ontvochtigen, maar juist dan moet ook afgewogen worden of er niet te veel opwarmingsenergie ingestopt gaat worden ten opzichte van het resultaat.
Ook moet nog een waarde toegekend worden aan de extra ingekochte (OCAP-)CO2, die niet uit de bespaarde kuubs gas gehaald kon worden, wat ook ongeveer overeen zal komen met 2 kuub a.e..
 
Nieuwe manier van telen
Het telen met schermen en luchtontvochtiging vraagt een nieuwe manier van telen. De kilo-opbrengst haalde de geprognosticeerde 80 kilo daarom niet helemaal. In totaal werd in drie traditionele teelten 73,3 kilo per vierkante meter gesneden (164,4 stuks met een gemiddeld vruchtgewicht van 446 gram).
Bovenstaande cijfers gelden voor een teelt op 10 centimeter hoge matten. Op 7 centimeter hoge matten lag de productie 2 kilo lager (2,5 stuks minder). In de derde teelt bleef de productie echter juist achter bij de hogere matten. Daar trad toen chlorose op bovenin het gewas. De precieze oorzaak daarvan is nog niet bekend.
 

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.