Glas

Nieuws 2 reacties

Duurzaam komkommers telen is ‘must’

Het behouden van een prominente positie in het groenteschap vraagt een duurzame komkommerteelt.

‘Duurzaamheid’ was het thema van een internationale bijeenkomst voor komkommertelers in IJsland, die vorige week werd gehouden. In een aantal presentaties werd dit uitgewerkt door de organisatoren (De Ruiter Seeds, Philips Lighting en Koppert Biological Systems).


Uitdaging voor komkommerteelt
Accountmanager Erwin Weerheim van De Ruiter Seeds gaf aan dat een duurzame komkommerteelt een ‘must’ is voor de sector, om een prominente positie te houden in het groenteschap. Het gebruik van fossiele energie zal beperkt moeten gaan worden. Verder ligt er vanuit de keten een sterke vraag om de hoeveelheid MRL’s te beperken. Hij illustreerde dit met een overzicht van de wensen van de belangrijkste Nederlandse en Duitse supermarkten.

Monsanto’s visie is dat de sector al druk doende is om het energievraagstuk op te lossen. Tevens dat het gebruik van hoog meeldauwresistente komkommerrassen gedurende de zomer en najaar de oplossing kan bieden, in combinatie met een maximale inzet van biologische gewasbescherming.
Momenteel staat komkommer volgens de website weetwatjeeet.nl in top van gewassen met het hoogste aantoonbare residu. Ditzelfde gold enige jaren gelden ook voor een bekende discounter in Duitsland.Dit bedrijf is in staat geweest om in 2 tot 3 jaar tijd het imago te realiseren van ‘schoonste’ supermarkt. Dit is de uitdaging voor de komkommerteelt, aldus Weerheim.


Kansen voor LED
Voor de deelnemende komkommertelers (uit Nederland, Rusland, Wit-Rusland, Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland) deelde Philips Lighting haar ervaring met LED’s, die het mogelijk maken te belichten met een grotere energie-efficiëntie, ontwerp-vrijheid, en een in te stellen kleurenspectrum. Verschillende LED-experimenten met tussenbelichting, onder andere bij Wageningen Universiteit en Dekker Glascultures in Wervershoof, gaven bij komkommer een positief resultaat m.b.t. kleur en smaak, en toonde een verbeterde fotosynthese van de lager gelegen bladeren aan de plant. Dat laatste gaf bij tomaat een productieverhoging.Philips Lighting beseft dat er een gedegen teeltreceptuur voorhanden dient te zijn, om de komkommerteelt onder LED-licht te kunnen optimaliseren.

Milieubelasting verlagen
Koppert Biological Systems benadrukte de inzet van natuurlijke vijanden, met de voordelen voor een betere vermarktbaarheid van producten richting keten, een veiligere werkomgeving en een lagere afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast is de milieubelasting lager, de kans op resistentie doorbraak verdwenen en wordt de hoeveelheid MRL’s drastisch verminderd. Daarnaast bleken recentelijke proeven met het natuurlijke fungicide Enzicur veelbelovende uitkomsten te geven in een traditionele komkommerteelt onder marktconforme omstandigheden.

Reductie gasverbruik
Jan Janse van Wageningen UR Glastuinbouw stond stil bij de mogelijkheden van energiebesparing in de komkommerteelt. De ambitie is om het energieverbruik te verlagen met 40 tot 50 procent. Concreet voor komkommer betekent dit van 40 kuub gas/m2 per jaar  naar 25 kuub gas, te bereiken met een combinatie van scherming gedurende een langere periode en het verlagen van de luchtvochtigheid. Dit biedt reële ingrediënten voor een duurzame komkommerteelt.

Bezoek aan IJslandse telers
De deelnemers bezochten diverse telers, en brachten ook nog een bezoek aan de IJslandse handelsorganisatie SFG. Deze vertelde hoe ze toegevoegde waarde hebben gecreëerd bij de producten komkommer, tomaat en paprika. Dit onderwerp was duidelijk actueel, gezien de discussies die dit opleverde. Vooral de communicatie over en weer tussen de deelnemers uit de diverse landen leverde interessante discussies op, met verschillende visies op ontwikkelingen. Doel van de bijeenkomst was ook om een hoge mate van kennisuitwisseling te realiseren, om zodoende de komkommerteelt in Noord-West Europa op een nog hoger niveau te krijgen.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R. Welles

  Ik snap het betoog van De Ruiter om (hun) meeldauwresistente rassen te gaan telen en in te gaan op de verlaging van de MRL's. Je kan dit gebruiken als verkoopargument.
  Maar ze weten daar ook dat de Europese regels op dat niveau per land enorm verschillen en zodra er in de Europese markt ergens een partij voor een lagere prijs te verkrijgen is, die gekocht worden en dan nemen ze de MRL's en dergelijke maar voor lief. Het lijkt er zelfs op dat de retail erop aanstuurt dat Nederland aan de allerstrengste voorwaarden moet voldoen, zodat ze richting de consument een argument hebben dat ze er alles aan doen maar gewoon produkt van een andere herkomst in het schap leggen die daar niet of minder aan voldoen. En ja, wij worden er dan als Nederlandse teler erop aangesproken.
  Eeen oplossing hiervoor kan zijn dat we samenwerking zoeken met partijen in Nl en daarbuiten en volgens dezelfde voorwaarden en eisen gaan telen en hiermee richting de supermarkten gaan.. maar ja samenwerken in ons eigen landje is al een hele kluif!

  En ik zou de eerste zijn om, -net als in IJsland-, komkommers te gaan telen met 36.000 lux belichting of met LEDs, aan de hogedraad en met 4-6 plantingen per jaar. Maar als je dan 200 stuks/m² haalt met prijzen van 18-25 ct per stuk kom je toch heel snel terecht bij de afdeling bijzonder beheer van de bank.

  In een beschermde markt met een paar telers die telen voor de lokale behoefte en niet van de export afhankelijk zijn kan dit rendement opleveren. Maar wij telen niet alleen voor het binnenland!

  De Ruiter zal zich moeten realiseren dat ze niet zomaar een markt die zich (kan) richt(en) op de lokale (beschermde) bevolking kan vergelijken met een markt die zich richt op voornamelijk de export. Als je exporteert dien je een lagere kostprijs en een goede vermarkting te hebben afgezet tegen de kosten van lokaal geproduceerd produkt. En op zulke markten richten wij ons als Nederlandse telers. De Ruiter richt zich met hun rassen op Scandinavische markten die voor hun eigen beschermde markt telen. Het is een farce om te denken dat dit ook zomaar even bij de Nederlandse telers die exporteren, ingevoerd kan worden.

 • no-profile-image

  oostlander

  Als de intentie er is bij de mens doet de evolutie de rest!

Of registreer je om te kunnen reageren.