Glas

Nieuws laatste update:1 dec 2009

CO2 opslaan? Niet doen!

CO2 in de bodem opslaan is geen goed idee, vindt professor doktor Salomon Kroonenberg. Hij sprak gisteren 19 november op een bijeenkomst van de Agro Business Club in Monster.

Salomon Kroonenberg, hoogleraar geologie aan de Technische Universiteit Delft, pleit ervoor om energiebeleid te scheiden van klimaatbeleid. “Pas je aan, in plaats van te willen beïnvloeden”, is zijn advies. Dat advies komt voort uit zijn overtuiging dat ‘wie de langere termijn kent, betere beslissingen voor de korte termijn neemt.’ Uit bestudering van de lange termijn blijkt namelijk, dat we net uit een ijstijd komen en dat we daar over 10.000 jaar opnieuw in zitten. “Het is als het afwisselen van de seizoenen. Nu zitten we op het topje van de zomer.” De vorige warme perioden tussen de ijstijden kwamen er, zonder dat er sprake was van stijging van het CO2-gehalte. “Stel je nu toch eens voor dat we CO2 in de grond gaan stoppen. Dat kost miljarden. En stel je nu eens voor dat het klimaat gewoon zijn gang gaat. Dan is alles voor niets geweest.”

Klimaat is niet stabiel
Kroonenberg betoonde zich geen bewonderaar van milieugoeroe Al Gore. “Die zegt dat het klimaat stabiel is, maar dat is niet zo. De laatste 10 duizend jaar is het zeewater 50 meter gestegen. Wie destijds op de bodem van de Noordzee woonde, moest maken dat hij wegkwam. Wel bleef in die periode het CO2-gehalte stabiel. CO2 en klimaat zijn derhalve niet hetzelfde. De stijging van de zeewaterspiegel is nu bijna aan de top”.  

Zuinig met energie
Een en ander betekent niet dat we maar aan moeten rotzooien met energie, vindt Kroonenberg, want fossiele brandstoffen zijn eindig. Energiezuinig werken is goed voor het beperken van de CO2-uitstoot. Ook al helpt dat niet voor het klimaat, dan is het toch goed om zuinig op onze energievoorraad te zijn. Ook geothermie is goed, ook al om minder afhankelijk te zijn van Rusland of Algerije. En Ocap-CO2 is ook prima, of het nu helpt voor het klimaat of niet, dat is niet interessant.

Angst als drijfveer
De drijvende kracht achter de zogenaamde CO2-problematiek is volgens Kroonenberg angst, en schuldgevoel. “De mens voelt zich gemakkelijk schuldig tegenover de natuur. Je ziet liever koeien in de wei, dan weilanden die plaats moeten maken voor hoge flatgebouwen.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Theo Brakeboer

 

Of registreer je om te kunnen reageren.