Glas

Nieuws

Almeria heeft een slecht jaar achter de rug

De totale omzet in de tuinbouw in Almería in seizoen 2008-2009 bedroeg 1.321 miljoen euro: 4,5% minder dan in het jaar daarvoor.

Door het koude weer in de winter is de totale hoeveelheid geproduceerd produkt, 2.721 duizend ton, met 2,2% achter gebleven bij de oogst van het voorgaande jaar. Deze afname is over het algemeen niet gecompenseerd door de prijs. Dit blijkt uit de maandagavond gepresenteerde balans van de belangrijkste financier van de tuinbouw in Almería, CAJAMAR, over het seizoen van augustus 2008 tm juli 2009.

Manifestatie in Madrid
De presentatie van de gegevens van CAJAMAR vond plaats tegen de achtergrond van een crisis die steeds grimmiger wordt. Tekenend voor de situatie is dat ruim 6.000 tuinders uit Almería er een busrit van twee keer acht uur voor over hadden om deel te nemen aan de landelijke demonstratie in Madrid van afgelopen zaterdag.

Dramatische start
Méér dan honderdduizend boeren en tuinders gaven daar uiting aan hun onvrede en machteloosheid omtrent de prijzen die ze krijgen voor melk, graan, fruit en alle andere produkten. Meer dan ooit hadden de telers uit Almería reden om zich aan te sluiten bij hun collega’s uit andere agrarische sectoren. Nadat seizoen ’08-’09 met slechte prijzen was afgerond, is het huidige seizoen in Almería ronduit dramatisch begonnen. De teelten die vorig jaar het meest rendabel waren zoals komkommer, courgette en aubergine, hebben in de eerste drie oogstmaanden geen stuiver opgebracht. Net als in Nederland zijn ook tomaat en paprika vanaf de eerste oogst in oktober bijzonder slecht betaald.

Aperitief
In Almería hoopt men nu op enige verbetering als, in de komende weken, het aanbod uit Nederland door de teeltwisseling grotendeels wegvalt. Dat ook CAJAMAR ernstig bezorgd is over de situatie bleek onder andere uit het feit dat er, voor het eerst bij deze jaarlijkse presentatie, géén budget was voor een apiritiefje na afloop.

Bron: gfactueel – Auteur: Jan van der Blom, correspondent in Almeria
 

Jan van der Blom, correspondent in Almeria

Of registreer je om te kunnen reageren.