Glas

Nieuws

Zoeken naar verduurzaming

Tijdens een Breakfast Breafing op de Horti Fair belichtte onderzoeker Feije de Zwart de diverse mogelijkheden die er al zijn om duurzamer om te gaan met energie.

Er zijn al behoorlijk wat opties om de energievraag te beperken, de lichtbenutting te verbeteren, en meer duurzame bronnen te gebruiken voor de energie-input.

Duurzaam energieverbruik
Daarbij zette de Zwart het begrip duurzaam energiegebruik in de glastuinbouw eerst even in perspectief. Hij rekende voor dat traditionele tomatentelers 5,7 aardgasequivalenten per geproduceerde kilo droge stof gebruiken, wat met huidige duurzame oplossingen te halveren valt. “Maar het blijft relatief. Want een akkerbouwbedrijf produceert die zelfde kilo droge stof voor 0,025 kuub aardgas-equivalenten.”
Volgens De Zwart kan een semi-gesloten kas nu al rendabel zijn. “Het is niet (veel) te duur. Het wordt alleen nog niet toegepast, omdat het alternatief – de WKK – nog vele malen rendabeler is.”

Productieverhoging
Jan van der Lans van Kubo presenteerde het praktijkvoorbeeld van energiebesparing en duurzaam energiegebruik, met de Ultra-Clima kas in Californië. De ideeën krijgen een vervolg, met nieuwe projecten in Mexico (2 hectare) en Californië (26 hectare).

Klimaatbeheersing
Met aanpassingen zou het systeem ook in Nederland toepasbaar zijn. “We komen nu in een nieuwe fase van klimaatbeheersing: met luchtbehandeling.” De Zwart reageerde dat duurzame energie altijd gekoppeld zit aan seizoensopslag, vanwege de grote ongelijkheid tussen de zomer-instraling en de wintersituatie.

Uniek is volgens Van der Lans de duidelijke insteek op productieverhoging, waar alternatieve systemen vooral insteken op energiebesparing zonder productieverlies.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.