Glas

Nieuws

‘Stop maar met gas inkopen’

Peter van den Berg, directeur van Agro-Energy, adviseert telers niet te veel gas meer vast te zetten voor gas voor eind 2009 en begin 2010.

Hij zei dit vrijdag tijdens zijn presentatie ‘kan de gasprijs nog lager?’ in het House of Technology op de Amsterdamse Horti Fair. Hij beantwoordde de vraag al aan het begin van zijn betoog. “Ja dat kan zeker gebeuren, maar op de vraag of dit zeker gaat gebeuren, moet ik weer nee zeggen”, aldus Van den Berg.

Volgens Van den Berg hebben de meeste telers tweederde van hun gas ingekocht dat zij nodig hebben voor eind 2009 en begin 2010. “Laat het daar maar bij”, zo adviseert hij. Volgens hem is er nu een overaanbod van gas. “Alle opslagen liggen bomvol. En dat betekent dat het lage prijsniveau van nu nog wel even aanblijft.”

Industrie draait op lage pit
Het grote overaanbod komt doordat de productieprocessen bij de industriële bedrijven die veel gas gebruiken een stuk lager liggen. “Bedrijven als de Hoogovens, Corus, autofabrieken, maar ook de electriciteitscentrales produceren minder. Eigenlijk alles wat met staal te maken heeft, draait momenteel op halve kracht.” Dit soort bedrijven brengt haar gashoeveelheden nu weer op de markt waardoor er veel aanbod is.

Spannend moment
Van den Berg: “1 januari wordt het eerstvolgende spannende moment. De vraag is namelijk hoeveel gas deze industriële bedrijven hebben ingekocht voor 2010: weer teveel of zijn ze voorzichtiger geweest? Moeten ze dan weer veel gas verkopen of juist bijkopen?” In Engeland ging het gasinkoopjaar in oktober al van start. “Opvallend was dat ze daar met hele lage gasprijzen zijn begonnen.” Verder is het de vraag wat de Noren en de Russen met hun gas gaan doen; gaan zij zoveel mogelijk gas exporteren of gaan voor ze voor een voor hen acceptabele prijs?


Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.