Glas

Nieuws

‘Productie verdubbelen, energie halveren’

De komende jaren is het mogelijk om de energiebehoefte van gewassen in kassen met vijftig procent terug te dringen. Verder kan de opbrengst van de gewassen verdubbelen. Dat zegt Leo Marcelis.

Marcelis wordt vanmiddag benoemd tot Buitengewoon Hoogleraar aan Wageningen University. Zijn leerstoel, ‘Plantenteelt in Energiezuinige Kassen’, is een nieuwe en wordt gesponsord door Westland Energie Services. ‘Plantenteelt in Energiezuinige Kassen’ levert de kennis waarmee telers met minder energie meer kunnen produceren. De kunst is om de kennis van teelttechnische innovaties -  de Gesloten Kas, LED-belichting, ontvochtigen met buitenlucht maar ook innovaties die nog in de pijplijn zitten – zodanig te benutten dat we straks écht energie overhouden.

Productie verdubbelen
Marcelis heeft grote verwachtingen. “De productie is de afgelopen 25 jaar verdubbeld. Ik denk niet dat we daarmee aan de grens van het mogelijke zitten. Theoretisch kun je de productie nog wel een keer verdubbelen. De vraag die we daarbij natuurlijk moeten blijven stellen is; is dat nog rendabel? Je kúnt bijvoorbeeld met meer belichten, meer fotosynthese krijgen. Maar om die extra fotosynthese ook om te zetten in meer productie moet de plant de extra geproduceerde suikers ook verwerken. Dat vraagt om een nieuwe afstemming van álle teeltfactoren onderling. De plant neemt bijvoorbeeld meer voeding op wanneer hij meer produceert. Klimaatregeling en voedingsregeling moeten beter op elkaar afgestemd worden. Eigenlijk zouden beide computers gecombineerd moeten worden in één.“

Led’s nog aan begin van ontwikkeling
Marcelis verwacht dat LED-belichting belangrijk zal worden. “De ronkende verhalen uit de begintijd zijn overdreven maar 10 of 20% productiewinst zou al een forse stap zijn. De energie-efficiëntie van LED’s zit nu dicht bij die van SON-T lampen. Vergeet echter niet dat de SON-T lamp vrijwel helemaal uitontwikkeld is; LED’s staan nog maar aan het begin van hun ontwikkeling. Om die potentie ook nuttig te gebruiken is wel meer kennis nodig over de optimale lichtkleur, hoe om te gaan met de lagere warmte-afgifte in de kas en hoe het licht het best verdeeld kan worden.”


Lees het volledige artikel op de site van energiek2020.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.