Glas

Nieuws

Overleg Glaskracht Ocap over CO2-problemen

LTO Noord Glaskracht voert overleg met Ocap over de leveringsbeperkingen van CO2 aan tuinders in het West- en Oostland. Volgens een woordvoerder wordt gesproken over een oplossing en afwikkeling van de beperkte levering.

Afgelopen zomer ondervonden tuinders veel hinder van de gestokte toevoer van zuivere CO2. Door een storing in het raffinageproces van Shell Pernis was Ocap genoodzaakt tuinders tijdelijk af te schakelen. "Dat gebeurde ongeveer om de dag. Tuinders hebben daardoor zelf moeten doseren door hun WKK of ketel aan moeten zetten, of CO2 moeten kopen."

Glaskracht
Glaskracht heeft nog geen standpunt over een structurele oplossing. Het tijdelijk afschakelen van de leveringsgebieden Westland en Oostland moet volgens de organisatie anders. "We zien liever dat Ocap afschakeling individueel bekijkt." Ocap zelf hoopt met een tweede bron de problemen structureel op te lossen.

Leveringsplicht
Over de afwikkeling wordt gedacht aan het verrekenen van niet-geleverde CO2 in een nieuw contractjaar. Zo’n regeling is ook in het verleden al toegepast. Ocap heeft sinds 2005 een contractuele leveringsplicht. Destijds zegde Ocap toe dat er één keer per twee jaar stops zouden plaatsvinden in verband met onderhoud bij Shell. "Maar die belofte is absoluut niet uitgekomen."

Verduurzaming
Ondanks de problemen met Ocap blijft Glaskracht het project steunen. "De continuïteit voldoet niet aan de verwachting, maar het staat vast dat extra doseren van zuivere CO2 een productiestijging tot gevolg heeft. Bovendien past het uitstekend in de verduurzaming van de tuinbouwsector."

Bron: Agrarisch Dagblad


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.