Glas

Nieuws 1 reactie

‘Nieuwe Telen’ ook voor paprika

Onderzoeker Leo Marcelis en paprikateler Aad van Dijk in Harmelen discussieerden tijdens een debat op de Horti Fair over kansen voor energiebesparing, met de principes van ‘Het Nieuwe Telen’.

Aad van Dijk werkt al langer energie-effectief met een WKK. “Maar je bent nooit klaar. Als die WKK na 10 jaar, rond 2015, is afgeschreven, dan kan hij misschien nog twee jaar doorpruttelen, maar dan moet er een nieuwe techniek zijn.”

Nu al besparing haalbaar
Leo Marcelis adviseert daar niet op te wachten. “Ik ben er van overtuigd dat we die ongeveer 37 kuub warmtevraag nu al een stuk naar beneden kunnen brengen.” Hij doelt daarmee op de principes van ‘Het Nieuwe Telen’, waarbij intensief schermen in combinatie met buitenluchtaanzuiging en gecontroleerde ontvochtiging de basis vormt.
Gaat Van Dijk die techniek ook al toepassen? “Nee, maar ik sta wel achter de theorie. Voor nieuwbouw is het anders, maar voor een bestaande kas is het onmogelijk rendabel te maken. Ik had voor 2 hectare willen investeren in die techniek, maar de kostprijs was te hoog dat daar nu geld voor was.”

Op grotere schaal beproeven
De teler is blij met het lopende onderzoek, maar vindt het zeker zo belangrijk dat er nu een praktijkbedrijf van 1 of 2 hectare komt, om de buitenluchtaanzuiging met ontvochtiging goed te introduceren. Marcelis: “Voordeel van onderzoek is dat je goed de grenzen van de mogelijkheden kunt opzoeken, zodat je het daarna veilig in de praktijk kunt implementeren.”

Paprika apart reagerend gewas
Marcelis verwacht richting 10-15% energiebesparing te kunnen gaan met Het Nieuwe Telen, afhankelijk van de mate van benutting. “Een hogere RV in de kas toestaan heeft ook met lef te maken.”
Van Dijk is behoudend wat betreft de besparingen voor zijn gewas. “Ook bij belichting zag je met paprika slechts één tot twee procent meeropbrengst. Dat staat in schril contrast met wat er in tomaat en komkommer mogelijk is. Paprika blijft iets bijzonders, en heeft aparte aandacht nodig.”
Marcelis blijft er bij dat de algemene principes van Het Nieuwe telen ook voor paprika hun voordelen zullen hebben.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    RIEN Pt EAST WEST INDONESIA

    Paprika heeft een groter temperatuur traject dan komkommer of tomaat, dus de energie besparing van 50% is hier zeker haalbaar.
    Aangepaste rassen (meeldauw R) zullen nodig zijn, dus dat vraagt enkele jaren ontwikkeling. Succes Rien

Of registreer je om te kunnen reageren.