Glas

Nieuws

‘Na melkplas, boterberg ook stroomoverschot’

Stichting Natuur en Milieu vreest dat nieuwe duurzame energieprojecten door de bouw van te veel electriciteitscentrales uit de markt worden gedrukt. Hierdoor komt de kabinetsdoelstelling van twintig procent duurzame energie in 2020 in gevaar.

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Duurzame elektriciteitsmarkt?’ dat gisteren door Stichting Natuur en Milieu (SNM) is gepresenteerd aan minister Van der Hoeven van Economische zaken. Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau CE Delft in opdracht van SNM.

Stroomoverschot dreigt
Het adviesbureau becijferde dat door de bouw van elektrictieitscentrales de komende jaren er een groot overschot aan stroom ontstaat die we niet allemaal in het buitenland kwijt kunnen. Mirjam de Rijk, algemeen directeur van SNM  “Na een melkplas, boterberg en mestoverschot wordt Nederland nu ook opgezadeld met een enorm stroomoverschot. Vieze kolencentrales dreigen de weg af te snijden naar een innovatieve en schone energievoorziening.”

Natuur en Milieu wil dat er een CO2-norm komt voor vervuilende elektriciteitcentrales. Dit zal er volgens SNM toe leiden dat een aantal energiebedrijven afziet van nieuwe kolencentrales en dus wordt investeren in duurzame energie weer aantrekkelijker.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.