Glas

Nieuws

'Maximaal 5 boringen naar aardwarmte per jaar'

Het budget van de garantieregeling voor aardwarmte van 10 miljoen euro biedt ruimte voor maximaal 5 boringen per jaar, terwijl er een veelvoud aan plannen is.

Dat blijkt uit berekeningen van het platform Geothermie. Dat aantal zal in de praktijk mogelijk nog lager zijn door vertragingen en tegenvallers, schrijft het platform. Het budget van 10 miljoen is gebaseerd op het aantal boorplannen medio 2008, maar daarna is het aantal plannen nog fors gestegen. Het aantal toegekende MEI-subsidies voor boorplannen ligt op 15, maar deze kennen de voorwaarde dat binnen 2 jaar wordt geboord.

Risico-afdekking
LTO Glaskracht Nederland erkent het knelpunt, maar denkt dat de risico-afdekking van de regeling het grootste knelpunt is. "Ik hoop dat er zoveel van de regeling gebruikt wordt gemaakt dat er budget tekort is, dan gaan we aan de slag om meer ruimte te krijgen voor de regeling", zegt beleidsmedewerker Harry Groenewegen van LTO Noord Glaskracht.

In de knel
Hij erkent dat daardoor bedrijven in de knel kunnen komen de investeringstermijn van twee jaar, maar verwacht daarvoor een soepeler benadering. Het is onduidelijk bij hoeveel projecten de investeringsplannen nog overeind staan, bijvoorbeeld door de crisis.

Westland
Telers in het Westland komen mogelijk extra lastig in aanmerking voor de garantieregeling, stelt het platform. De potentie in verschillende percelen is zo verschillend dat het lastig is een betrouwbare inschatting te geven op de kans voor misboring. De garantieregeling eist die zekerheid wel.

Vergunning
Volgens het platform is circa 90 procent van de aanvragen voor een vergunning voor onderzoek naar aardwarmte afkomstig uit de tuinbouw. Dat zou nu gaan om circa 40 projecten.

Bron: Agrarisch DagbladRedactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.