Glas

Nieuws

'Leveringszekerheid crux bij warmtelevering'

Wie als ondernemer warmte wil gaan leveren aan een woonwijk kan voor onverwachte drempels komen te staan. Dat werd dinsdagochtend duidelijk tijdens de Breakfast Briefing over duurzame Greenports, bij de Horti Fair in Amsterdam.

Zo is met een gesloten kas warmte produceren technisch goed mogelijk; die warmte kunnen leveren aan bijvoorbeeld een woonwijk echter, stelt weer hele nieuwe eisen. Om daadwerkelijk te mogen leveren aan een woonwijk wordt vaak een leveringsgarantie gevraagd van 30 jaar. Dat maakt een (semi-) gesloten kas een minder handige optie. De gemiddelde economische levensduur van een kas en de installaties is 15 jaar. “De leveringszekerheid is de belangrijkste eis waarop veel projecten sneuvelen”, aldus Remco Duijvestijn, een van de gebroeders Duijvestijn uit Pijnacker. Aardwarmte is wat dat betreft een veel makkelijker optie.

Warmte voor woonwijk
De gebroeders Duijvestijn bekijken ze hun bedrijf kunnen verduurzamen door gebruik te gaan maken van aardwarmte in combinatie met doorlevering van de warmte aan een nieuwe woonwijk – Tuindershof - die tegenover het bedrijf gebouwd wordt. Samen met Ammerlaan Hydrocultuur en Eneco nemen ze deel aan het Delfts Aardwarmte Project (DAP).

Restwarmte
Tijdens de briefing werd een aantal projecten besproken waarbij restwarmte benut wordt; zo is in Maastricht papierfabriek Sappi leverancier van warmte aan woningen en bedrijven. Essent heeft het benodigde warmtenet aangelegd en exploiteert dit.

Project in Zeewolde
Essent is ook betrokken bij het project in Zeewolde waar een boer mest en mais vergist tot biogas. Dit gas wordt over 6 km getransporteerd naar een woonwijk vwaar een wkk warmte en stroom produceert die Essent doorverkoopt aan de bewoners van de wijk van 3.000 woningen.

Bron: DeGroentenenFruit.nl - Auteur: Ton van Gastel

Ton van Gastel

Of registreer je om te kunnen reageren.