Glas

Nieuws

Garantieregeling aardwarmte in november open

De garantieregeling voor aardwarmteboringen gaat begin november open. De regeling is door de Europese Commissie getoetst aan ongeoorloofde staatsteun. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken is er nu witte rook uit Brussel.

Tuinders hebben lang moeten wachten op een dergelijke regeling. In april dit jaar had de garantiefaciliteit er al moeten zijn, maar de Europese Commissie wilde de regeling eerst aan staatsteun toetsen.

Overheid garant bij misboring
Met de garantieregeling is het voor tuinders die een aardwarmtebron willen slaan, aantrekkelijker om te investeren. De investeringskosten zijn hoog terwijl het risico op een misboring groot is. De overheid staat bij een misboring voor 85 procent garant voor de investeringkosten. De initiatiefnemers hebben een eigen risico van 15 procent en betalen een premie van 7 procent. Belangrijkste voorwaarde is dat de kans op een succesvolle boring 90 procent moet bedragen.

Voorwaarde regeling ongunstig
Over de voorwaarden van de regeling is wel discussie ontstaan. Jan Smits, projectleider van het Platform Kas als Energiebron waarschuwde dat aardwarmteprojecten waar subsidies voor zijn toegekend gevaar lopen. Volgens hem zijn de voorwaarden dermate ongunstig dat tuinders het risico uit de garantieregeling niet kunnen dragen. Daardoor zouden 15 keer 1,5 miljoen euro aan toegekende subsidies ongebruikt terugvloeien in de staatskas.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.