Glas

Nieuws

GLK in gevaar door minder draai-uren wkk

Doordat veel wkk’s dit jaar een stuk minder aantal draaiuren maken, kunnen telers problemen krijgen met het aantal punten dat ze moeten halen voor de financiering van hun Groen Label Kas.

Deze waarschuwing geeft DLV glas & energie af. “Door de complexiteit rond energie wordt dit probleem gauw vergeten”, zegt Guido Zwarts van DLV glas & energie. Veel wkk’s maken volgens hem een stuk minder draaiuren dan andere jaren. Vanwege de hogere gaskosten van vorig jaar en de lage stroomprijzen, kiezen nogal wat telers ervoor om goedkoop stroom in te kopen en deze te leveren aan het net in plaats van de wkk te laten draaien.

Duizend minder draaiuren
Guido Zwarts van DLV glas & energie: “Er zijn bedrijven waar een wkk dit jaar duizend tot vijftienhonderd draai-uren minder maakt.” In een rekenvoorbeeld van DLV glas & energie voor een kas van 4 hectare met normaal ongeveer 4500 draaiuren per jaar, levert duizend uur minder draaiuren zeven punten minder op voor de GLK-certificering.

Gevolgen
“Omdat het al vaak moeilijk genoeg blijkt te zijn het minimaal aantal punten te halen, kan een paar minder punten nare gevolgen hebben", zegt Zwarts. Een teler met een GLK wordt eens in de drie jaar getoetst op de certificering. Zwarts: “Als dan blijkt dat een teler te weinig punten heeft gehaald, kan dit gevolgen hebben voor een financiering van een kas met GLK.” Om toch aan het benodigde aantal punten te komen, zouden telers op een andere manier de punten voor energiebesparing moeten halen. “Bijvoorbeeld door groene stroom in te kopen.”

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.