Glas

Nieuws

'Duurzaamheid moet boven planologie staan'

De overheid zou meer invloed kunnen uitoefenen om de doelstelling voor duurzame energie in de glastuinbouw te gaan halen. Beleidsmakers zouden dan vaker moeten kiezen voor de ontwikkeling van glastuinbouwgebieden daar waar voldoende mogelijkheden zijn voor duurzame energie in plaats van de planologische moeilijkheden de boventoon te laten voeren.

Dat is de mening van Jacob Limbeek van WarmCO2. Hij zei dit in een debat in het House of Technology op de Horti Fair vandaag. Hij noemde als voorbeeld de zoektocht naar een nieuwe glastuinbouwlocatie in Zuid-Holland. “De locatie Kaag en Braassem schijnt planologisch moeilijker te liggen dan de locatie Oost-Flakkee, maar in Kaag en Braassem zijn er wel betere mogelijkheden voor duurzame energie.” Ook liggen de Ocap-leidingen vlakbij Kaag en Braassem, aldus Limbeek. Planologisch gezien, ligt Kaag en Braassem wel moeilijker vanwege de ligging in het Groene Hart. Limbeek is bang dat de planologische problemen de boventoon gaan voeren en de belangen voor duurzame energie ondersneeuwen.

Weinig bemoeienis van de politiek 
Wilko Wisse, woordvoerder van tomatenbedrijf Lans, gaf duidelijk aan dat telers altijd de vrijheid moeten hebben zich daar te vestigen waar ze willen. “De politiek moet zich er niet te veel mee bemoeien. Hij was het dus niet eens met de stelling dat nieuwe glastuinbouwgebieden alleen daar ontwikkeld morgen worden waar gebruik wordt gemaakt van duurzame energie doelend op bijvoorbeeld restwarmte van industrie. Wisse: “Over vijf jaar is de techniek misschien al weer zo ver dat die restwarmte helemaal niet belangrijk is en dan zit je op die plek.”

In 2010 moet vier procent van het energieverbruik van de glastuinbouw met duurzame energie worden ingevuld. In 2007 was dit nog niet 1 procent. 

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.