Glas

Nieuws laatste update:14 jan 2009

Inblazen buitenlucht geeft energiebesparing

In een grondteelt tomaat onderzocht WUR-Glastuinbouw de energiebesparing, in opdracht van het PT en het ministerie van LNV, door maximaal te schermen en vocht af te voeren via het inblazen van buitenlucht die vooraf werd opgewarmd.

Wanneer de RV boven 85% kwam, werd er lucht ingeblazen van 5 m3 per m2 per uur, ongeveer één kasverversing per uur. Er werd steeds geschermd vanaf een buitentemperatuur beneden 10 graden Celsius. Zo werd 8,9 m3 gas gebruikt in de 4 weekse periode 3 t/m 9, een besparing van 17 procent.

Schoorsteen geplaatst
In diezelfde kas werd in het scherm een gat gemaakt met daarin een klep en daaronder een Aircobreeze ventilator. Vergeleken met de lbk bleef de RV iets hoger, maar hij bleef wel constant en hij was regelbaar. WUR-Glastuinbouw gaat deze proef dit jaar herhalen, maar de Aircobreeze krijgt nu een schoorsteen erboven die door het dak gaat, zodat direct buitenlucht kan worden aangezogen. Via een klep wordt de hoeveelheid aan te zuigen lucht geregeld..  Bovendien zal worden geteeld onder een volledig gesloten dubbel scherm.

Bron: DeGroentenenFruit.nl - Auteur: Theo Brakeboer

Of registreer je om te kunnen reageren.