Glas

Nieuws laatste update:17 jan 2009

Eerste congestie treedt op in Westland

Gisteren, donderdag 15 januari, is voor het eerste congestie afgeroepen in het Westland. Tussen 13.00 en 14.00 uur was er zo veel aanbod van elektriciteit dat het systeem van congestiemanagement in werking werd gesteld.

Het systeem is niet eerder in werking getreden door het koude weer van de afgelopen weken. Door het warmere weer van deze week hebben tuinders vermogen over en kunnen dus meer elektriciteit terugleveren aan het net. Zo meldt Tennet.

Nieuwe WKK-klanten in het Westland kunnen sinds begin december gebruik maken van het systeem van congestiemanagement. Dit systeem - een mechanisme waarmee de ruimte op het net optimaal wordt benut – is nodig om tuinders met een nieuwe WKK-installatie aan te sluiten en de geproduceerde elektriciteit op het net te zetten. Hiermee is daadwerkelijk invulling gegeven aan de wens van de Minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer om producenten van duurzame energie in het Westland zo snel mogelijk aan te kunnen sluiten op het net, vooruitlopend op het gereed komen van de investeringen in extra netcapaciteit.

Ondanks deze uitbreidingen kan er de komende jaren op meerdere plekken (bijvoorbeeld in Noord-Nederland en op de Maasvlakte) congestie op het elektriciteitsnet optreden. Momenteel debatteert de Tweede Kamer daarom over een Ministeriële Regeling van de Minister van Economische Zaken die voor netbeheerders de mogelijkheden verruimt om nieuwe productie aan te sluiten.


Bron: DeGroentenenFruit.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.