Glas

Foto & video

Nieuwe hijsbare belichting tussen de tomaten

Kevin en Chelsey Pittoors hebben een modern bedrijf. In de tweede nieuwbouw hangt een grote intensiteit aan SON-T lampen. Op 2,6 hectare hangt de nieuwe generatie hijsbare LED-interlighting van Philips.

Sinds Kevin Pittoors in het bedrijf kwam, is het hard gegaan. Onder invloed van diverse grote moderne bedrijven die de laatste jaren in Vlaanderen zijn ontstaan, wilden Kevin en zijn vrouw Chelsey een nieuwe richting inslaan. Zij zetten samen met vader Guy Pittoors in Putte (bij Lier) het bedrijf Primato op met 12,4 hectare kassen, de helft met groeilicht waarvan een deel met LED-interlight. De ambities spatten ervan af bij de Primato-telers.

Lees het hele verhaal van Primato in editie 3 van Groenten & Fruit.


 • Kevin Pittoors stamt uit een familie van bekende tomatentelers. Zijn vader Guy en oom Marc behoorden tot de eerste telers van trostomaten en hadden hun eigen merk: Pittoresk. Chelsey Kenis’ vader Dany is eigenaar van het aanneembedrijf ’Kenis Industriebouw’ dat de loodsen en kantoorruimte van Primato bouwde. Kevin en Guy Pittoors, en Dany en Chelsey Kenis zijn de aandeelhouders van Primato. - Foto's: Primato

  Kevin Pittoors stamt uit een familie van bekende tomatentelers. Zijn vader Guy en oom Marc behoorden tot de eerste telers van trostomaten en hadden hun eigen merk: Pittoresk. Chelsey Kenis’ vader Dany is eigenaar van het aanneembedrijf ’Kenis Industriebouw’ dat de loodsen en kantoorruimte van Primato bouwde. Kevin en Guy Pittoors, en Dany en Chelsey Kenis zijn de aandeelhouders van Primato. - Foto's: Primato

 • Het duurde bijna 4 jaar van de eerste ideeën tot realisatie van de plannen. Eind 2015 ging de eerste, onbelichte teelt op 6,2 hectare van start. De tweede fase van weer 6,2 hectare is in 2017 gebouwd.

  Het duurde bijna 4 jaar van de eerste ideeën tot realisatie van de plannen. Eind 2015 ging de eerste, onbelichte teelt op 6,2 hectare van start. De tweede fase van weer 6,2 hectare is in 2017 gebouwd.

 • In de tweede nieuwbouw hangt een grote intensiteit aan SON-T lampen. Op 2,6 hectare hangt de nieuwe generatie hijsbare LED-interlighting van Philips. “We wilden eerst een proef aanleggen, maar je moet het klimaat en de watergift apart kunnen sturen. En hoe meer we ons erin verdiepten, hoe meer we de meerwaarde ervan zagen. Mits je de juiste teeltmaatregelen neemt uiteraard.”

  In de tweede nieuwbouw hangt een grote intensiteit aan SON-T lampen. Op 2,6 hectare hangt de nieuwe generatie hijsbare LED-interlighting van Philips. “We wilden eerst een proef aanleggen, maar je moet het klimaat en de watergift apart kunnen sturen. En hoe meer we ons erin verdiepten, hoe meer we de meerwaarde ervan zagen. Mits je de juiste teeltmaatregelen neemt uiteraard.”

 • De in 4 fases inschakelbare SON-T-belichting heeft een intensiteit van 175 umol/m2/sec. De LED-tussenbelichting levert 75 umol/m2/sec aan groeilicht, bijna de helft meer dan de meeste bestaande installaties. Bovendien is de efficiëntie ook 8% hoger. Per Watt leveren de LED’s nu 3 umol groeilicht.

  De in 4 fases inschakelbare SON-T-belichting heeft een intensiteit van 175 umol/m2/sec. De LED-tussenbelichting levert 75 umol/m2/sec aan groeilicht, bijna de helft meer dan de meeste bestaande installaties. Bovendien is de efficiëntie ook 8% hoger. Per Watt leveren de LED’s nu 3 umol groeilicht.

 • Hoewel Pittoors pas net ervaring opdoet met LED-licht heeft hij een duidelijke strategie voor ogen. Een hogere balk maakt de zetting beter en de kop sterker. Een lagere geeft grovere vruchten. “Je kunt dus sturen tussen aanmaak en grofheid.”

  Hoewel Pittoors pas net ervaring opdoet met LED-licht heeft hij een duidelijke strategie voor ogen. Een hogere balk maakt de zetting beter en de kop sterker. Een lagere geeft grovere vruchten. “Je kunt dus sturen tussen aanmaak en grofheid.”

 • In de led-afdeling staan grovere tomatentypen zoals het nieuwe trostomatenras Xandor en een exclusief ‘internal red’-ras dat onbelicht moeilijk te telen is.

  In de led-afdeling staan grovere tomatentypen zoals het nieuwe trostomatenras Xandor en een exclusief ‘internal red’-ras dat onbelicht moeilijk te telen is.

 • De ‘Cherrystar’-troscherrytomaten (ras Juanita) komen uit de gewone Son-T-afdeling. “Met LED zou je de stengeldichtheid zo hoog moeten maken dat je bijna een dubbele gewasdraad nodig hebt. Dat maakt de arbeid moeilijk, maar we gaan wel een proefje doen.”

  De ‘Cherrystar’-troscherrytomaten (ras Juanita) komen uit de gewone Son-T-afdeling. “Met LED zou je de stengeldichtheid zo hoog moeten maken dat je bijna een dubbele gewasdraad nodig hebt. Dat maakt de arbeid moeilijk, maar we gaan wel een proefje doen.”

 • In de onbelichte afdeling is eind december gepoot: Elite-ras Foundation (2,5 ha), troscherrytomaat Juanita (3 ha) en een exclusieve internal-red cocktailtomaat. “Deze plantdatum is qua teelt het ideale moment. Het is vroeg genoeg om een plant op te bouwen en er zit snelheid in door het toenemende licht. Bovendien levert het eindschot de laatste jaren betere prijzen op dan de vroege tomaten.”

  In de onbelichte afdeling is eind december gepoot: Elite-ras Foundation (2,5 ha), troscherrytomaat Juanita (3 ha) en een exclusieve internal-red cocktailtomaat. “Deze plantdatum is qua teelt het ideale moment. Het is vroeg genoeg om een plant op te bouwen en er zit snelheid in door het toenemende licht. Bovendien levert het eindschot de laatste jaren betere prijzen op dan de vroege tomaten.”

 • Het geoogste product wordt nu nog rechtstreeks naar de verwerkingshal gereden.

  Het geoogste product wordt nu nog rechtstreeks naar de verwerkingshal gereden.

 • Daar is de interne logistiek nog niet optimaal. “We hebben keuzes moeten maken vanwege de financieringsruimte en de tijd. We wilden eerst de kas zo modern mogelijk maken en ook bepalen voor welke typen tomaten we gaan.”

  Daar is de interne logistiek nog niet optimaal. “We hebben keuzes moeten maken vanwege de financieringsruimte en de tijd. We wilden eerst de kas zo modern mogelijk maken en ook bepalen voor welke typen tomaten we gaan.”

 • Dit jaar wordt de verpakkingsloods verregaand geautomatiseerd. De oogstkratten met geoogst product komen dan alleen nog in de loods naast de verpakkingsruimte. Ze worden automatisch afgeduwd en gesorteerd naar de juiste Bogaerts-bufferlanen aan de andere kant van de scheidingswand.

  Dit jaar wordt de verpakkingsloods verregaand geautomatiseerd. De oogstkratten met geoogst product komen dan alleen nog in de loods naast de verpakkingsruimte. Ze worden automatisch afgeduwd en gesorteerd naar de juiste Bogaerts-bufferlanen aan de andere kant van de scheidingswand.

 • In de verpakkingsruimte komen 2 automatische weeglijnen te staan en een stapelaar met omsnoeringsmachine. Dan is dit klusje ook verleden tijd.

  In de verpakkingsruimte komen 2 automatische weeglijnen te staan en een stapelaar met omsnoeringsmachine. Dan is dit klusje ook verleden tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.