Glas

Foto & video

Samenwerken en ontzorgen centraal bij teeltbedrijf Brabander-Zantman

Paul Zantman en Rob Brabander leerden elkaar kennen op school. Sinds 2001 leiden ze samen een bijzonder bedrijf met inmiddels vier vestigingen en verschillende teelten.

Het bedrijf is goed uit de crisis gekomen door de bakens te verzetten. De compagnons richten zich niet meer op de grote producten en de race om de laagste kostprijs. Samen met hun telersvereniging Van Nature ontwikkelen ze nieuwe specialties in tomaat, zoals de ‘Wild Tomato Mix’, en paprika in bijzondere kleuren. Nieuw is de samenwerking met De Ruiter (Monsanto) voor de bouw en exploitatie van de ‘Tomato Experience’ in Bleiswijk. “Het is onze specialiteit om te ontzorgen. Dat doen we voor De Ruiter, maar net zo goed voor de afnemers van onze producten”, zeggen Brabander en Zantman.

Lees het complete verhaal in Groenten & Fruit editie 16.

Foto

 • Rob Brabander (39, rechts) en Paul Zantman (38) richten zich op specialties in tomaat en paprika. “Zo specifiek werken is zo veel leuker dan een trailer volladen met gele paprika’s en de hele dag mensen achter de broek zitten”, vinden de compagnons.

  Rob Brabander (39, rechts) en Paul Zantman (38) richten zich op specialties in tomaat en paprika. “Zo specifiek werken is zo veel leuker dan een trailer volladen met gele paprika’s en de hele dag mensen achter de broek zitten”, vinden de compagnons.

 • Op drie van de vier locaties worden tomatenspecialties geteeld, zoals Candiezz-snoeptomaten, Firenze-troscherrytomaten en Rimini-paprikatomaatjes. Sinds vorig jaar hangen in een kleine afdeling belichtingslampen, zodat de Rimini-paprikatomaatjes nu jaarrond leverbaar zijn.

  Op drie van de vier locaties worden tomatenspecialties geteeld, zoals Candiezz-snoeptomaten, Firenze-troscherrytomaten en Rimini-paprikatomaatjes. Sinds vorig jaar hangen in een kleine afdeling belichtingslampen, zodat de Rimini-paprikatomaatjes nu jaarrond leverbaar zijn.

 • Samen met telersvereniging Van Nature hebben Brabander en Zantman de ‘Wild Tomato Mix’ ontwikkeld, met 15 verschillende tomatentypes. Sinds dit jaar ook verkrijgbaar in een consumentenverpakking.

  Samen met telersvereniging Van Nature hebben Brabander en Zantman de ‘Wild Tomato Mix’ ontwikkeld, met 15 verschillende tomatentypes. Sinds dit jaar ook verkrijgbaar in een consumentenverpakking.

 • De kisten zijn er al voor het derde jaar. Wekelijks worden 600 kisten van 3,5 kilo klaargemaakt. Over de kisten ligt een diagonale sjerp met uitleg over de verschillende smaken en gebruiksmogelijkheden van de tomatentypes.

  De kisten zijn er al voor het derde jaar. Wekelijks worden 600 kisten van 3,5 kilo klaargemaakt. Over de kisten ligt een diagonale sjerp met uitleg over de verschillende smaken en gebruiksmogelijkheden van de tomatentypes.

 • In de mix gaat onder meer de langwerpige San Marzano van het ras Portento (De Ruiter). Dat ras is zeer bestand tegen neusrot.

  In de mix gaat onder meer de langwerpige San Marzano van het ras Portento (De Ruiter). Dat ras is zeer bestand tegen neusrot.

 • De gele cherrytomaat in de mix is van het nummer SV0948TC (Syngenta) en blinkt uit in ‘crispy bite’ en zoete smaak.

  De gele cherrytomaat in de mix is van het nummer SV0948TC (Syngenta) en blinkt uit in ‘crispy bite’ en zoete smaak.

 • Op het ouderlijk bedrijf van Rob Brabander worden speciale kleurtjes paprika geteeld. Vader Theo (voorgrond) helpt nog bij het sorteren.

  Op het ouderlijk bedrijf van Rob Brabander worden speciale kleurtjes paprika geteeld. Vader Theo (voorgrond) helpt nog bij het sorteren.

 • De witte paprika’s hebben en dunne vruchtwand en onderscheiden zich in smaak.

  De witte paprika’s hebben en dunne vruchtwand en onderscheiden zich in smaak.

 • De paarse paprika’s zijn dikwandig. Ze kleuren bij het koken groen.

  De paarse paprika’s zijn dikwandig. Ze kleuren bij het koken groen.

 • Alle witte paprika’s gaan via telersvereniging Van Nature naar Levarht. Die levert ze onder meer aan de Verenigde Staten, Japan en het Midden-Oosten.

  Alle witte paprika’s gaan via telersvereniging Van Nature naar Levarht. Die levert ze onder meer aan de Verenigde Staten, Japan en het Midden-Oosten.

 • Bij Brabander-Zantman werken de drie teeltchefs als zzp'ers. “We geloven sterk in samenwerking.”, zeggen de compagnons. Een van de teeltchefs is voormalig tomatenteler Frans Olsthoorn.

  Bij Brabander-Zantman werken de drie teeltchefs als zzp'ers. “We geloven sterk in samenwerking.”, zeggen de compagnons. Een van de teeltchefs is voormalig tomatenteler Frans Olsthoorn.

 • Ook Robert Prins is parttime teeltchef. Hij heeft daarnaast nog een eigen productiebedrijf.

  Ook Robert Prins is parttime teeltchef. Hij heeft daarnaast nog een eigen productiebedrijf.

 • Een heel andere vorm van samenwerking is de deal met De Ruiter (Monsanto). Aan de Narcissenweg in Bleiswijk wordt 8.000 vierkante meter gebouwd voor de ‘Tomato Experience’ van De Ruiter Seeds. Op 5 juli werd de bouw feestelijk ingewijd.

  Een heel andere vorm van samenwerking is de deal met De Ruiter (Monsanto). Aan de Narcissenweg in Bleiswijk wordt 8.000 vierkante meter gebouwd voor de ‘Tomato Experience’ van De Ruiter Seeds. Op 5 juli werd de bouw feestelijk ingewijd.

 • Een nieuwe samenwerking die past in de bedrijfsvisie. “Het is onze specialiteit om te ontzorgen. Dat doen we voor De Ruiter, maar net zo goed voor de afnemers van onze producten”, vertellen de compgnons Brabander en

  Een nieuwe samenwerking die past in de bedrijfsvisie. “Het is onze specialiteit om te ontzorgen. Dat doen we voor De Ruiter, maar net zo goed voor de afnemers van onze producten”, vertellen de compgnons Brabander en

Of registreer je om te kunnen reageren.