Glas

Foto & video

Veel nieuwe tomatenrassen te kiezen

De afgelopen weken hielden verschillende zaadhuizen open huis om hun nieuwe tomatenrassen te presenteren.

In vrijwel elk segment zijn nieuwe ontwikkelingen. Opvallend is het grote aantal nieuwe rassen in het grovere trossegment, waarbij nadrukkelijk gekeken wordt naar de belichte teelt. Smaak is voor dit segment niet de belangrijkste eigenschap. Toch proberen verschillende zaadhuizen hier wel verbeteringen in te vinden. Wittolerantie (intermediaire resistentie tegen valse meeldauw) begint onderhand standaard te worden. Toch blijft het opletten, want niet alle nieuwe rassen zijn ermee voorzien.
Lees meer over nieuwe tomatenrassen in editie 13 van Groenten & Fruit en de bijgevoegde Tomatenspecial.
Hieronder staan aanvullend foto’s die tijdens de open dagen van Syngenta, Nunhems en Rijk Zwaan zijn gemaakt.

Foto

 • Traditioneel is Syngenta sterk in het fijne en snack-segment (hoofdras Sweetelle). Tijdens de open dag in de Demokas in Monster kon dan ook veel geproefd worden.

  Traditioneel is Syngenta sterk in het fijne en snack-segment (hoofdras Sweetelle). Tijdens de open dag in de Demokas in Monster kon dan ook veel geproefd worden.

 • De variatie in vormen en kleuren wordt steeds groter. Iedere retailer kan zijn eigen mix van snacktomaten samenstellen of het overlaten aan de consument zelf.

  De variatie in vormen en kleuren wordt steeds groter. Iedere retailer kan zijn eigen mix van snacktomaten samenstellen of het overlaten aan de consument zelf.

 • In het grovere werk is de vleestomaten Buvena (T812836R) interessant. Sterke punten zijn de egale grofheid (hoog percentage BBB, wordt beter betaald), hoge productie (vergelijkbaar met Rebelski), goede houdbaarheid en lagere gevoeligheid voor krimpscheuren.

  In het grovere werk is de vleestomaten Buvena (T812836R) interessant. Sterke punten zijn de egale grofheid (hoog percentage BBB, wordt beter betaald), hoge productie (vergelijkbaar met Rebelski), goede houdbaarheid en lagere gevoeligheid voor krimpscheuren.

 • Trostomaat T814425 zit aan de bovenkant van het middensegment (vruchten 130-150 gram), heeft een hoge productie, snelle bloei en trosaanmaak en houdt gemakkelijk zijn vruchtgewicht vast.

  Trostomaat T814425 zit aan de bovenkant van het middensegment (vruchten 130-150 gram), heeft een hoge productie, snelle bloei en trosaanmaak en houdt gemakkelijk zijn vruchtgewicht vast.

 • Ivorino heeft een sterk onderscheidend vermogen door zijn lichtgele kleur én aromatisch zoete smaak. De meeste gele tomaten neigen naar oranje.

  Ivorino heeft een sterk onderscheidend vermogen door zijn lichtgele kleur én aromatisch zoete smaak. De meeste gele tomaten neigen naar oranje.

 • De pruimtomaten Romindo (110 gram) is vrij grof en haalt daardoor een gunstige arbeidsfilm en hoge productie. Hij is bovendien erg sterk tegen neusrot. Daarnaast is het ras meeldauwtolerant. In België staat er al een aantal hectares van.

  De pruimtomaten Romindo (110 gram) is vrij grof en haalt daardoor een gunstige arbeidsfilm en hoge productie. Hij is bovendien erg sterk tegen neusrot. Daarnaast is het ras meeldauwtolerant. In België staat er al een aantal hectares van.

 • In het ‘Bayer TOV-center’ bij de gebroeders De Bakker in Kwintsheul staat een grote variatie middel- en grovere trostomaten.

  In het ‘Bayer TOV-center’ bij de gebroeders De Bakker in Kwintsheul staat een grote variatie middel- en grovere trostomaten.

 • Deze 16-Y-5213 is net wat grover dan hoofdras Foundation. Het gemiddeld vruchtgewicht (tot en met week 22) was 140 gram.

  Deze 16-Y-5213 is net wat grover dan hoofdras Foundation. Het gemiddeld vruchtgewicht (tot en met week 22) was 140 gram.

 • Ook deze middeltrostomaat heeft de goede uitstraling met sterke groene delen.

  Ook deze middeltrostomaat heeft de goede uitstraling met sterke groene delen.

 • Op het bedrijf van Roel en Bart de Bakker wordt Merlice geteeld buiten de proefrijen van Nunhems.

  Op het bedrijf van Roel en Bart de Bakker wordt Merlice geteeld buiten de proefrijen van Nunhems.

 • In vroege productie zijn vrijwel alle proefrassen Merlice de baas. NUN 09196 is veel belovend. Met op zes gesnoeide trossen was de productie (tot en met week 22) 21,2 kilo/m2, tegen 20,8 voor Foundation en 17,3 voor Merlice.

  In vroege productie zijn vrijwel alle proefrassen Merlice de baas. NUN 09196 is veel belovend. Met op zes gesnoeide trossen was de productie (tot en met week 22) 21,2 kilo/m2, tegen 20,8 voor Foundation en 17,3 voor Merlice.

 • Met de houdbaarheid van de tomaten en groene delen van NUN 09196 zit het ook goed. Er is nauwelijks verschil te zien tussen de trossen van een week oud en de nieuw geoogste trossen.

  Met de houdbaarheid van de tomaten en groene delen van NUN 09196 zit het ook goed. Er is nauwelijks verschil te zien tussen de trossen van een week oud en de nieuw geoogste trossen.

 • In de Demo Trials in Kwintsheul blijkt dat Rijk Zwaan het assortiment ook steeds meer verlegd naar de specialties.

  In de Demo Trials in Kwintsheul blijkt dat Rijk Zwaan het assortiment ook steeds meer verlegd naar de specialties.

 • In het grof-trossegment is Prodezo een goede kanshebber voor belichte en onbelichte teelt. “Hij vraagt om een stevige generatieve sturing, maar kan dan met de hoogst producerende rassen mee”, zegt gewaspecialist John Verbruggen van Rijk Zwaan.

  In het grof-trossegment is Prodezo een goede kanshebber voor belichte en onbelichte teelt. “Hij vraagt om een stevige generatieve sturing, maar kan dan met de hoogst producerende rassen mee”, zegt gewaspecialist John Verbruggen van Rijk Zwaan.

 • In het cocktailsegment is de mogelijke opvolger van Brioso (Saluoso) voor de Nederlandse markt al beschermd.

  In het cocktailsegment is de mogelijke opvolger van Brioso (Saluoso) voor de Nederlandse markt al beschermd.

 • Maar 72-002 RZ en 72-003 RZ zijn wel vrij verkrijgbaar. Ze hebben een hoger vruchtgewicht, een mooie vlakke tros en donkerrode vruchten die niet scheurgevoelig zijn.

  Maar 72-002 RZ en 72-003 RZ zijn wel vrij verkrijgbaar. Ze hebben een hoger vruchtgewicht, een mooie vlakke tros en donkerrode vruchten die niet scheurgevoelig zijn.

 • Multicia is in smaak, vlakke trossen en productie vergelijkbaar met Cappricia. Maar de tomaten zijn donkerder rood en de groene delen zijn sterker. Het nieuwe ras is geschikt voor de belichte teelt en heeft als groot voordeel dat het wittolerant is.

  Multicia is in smaak, vlakke trossen en productie vergelijkbaar met Cappricia. Maar de tomaten zijn donkerder rood en de groene delen zijn sterker. Het nieuwe ras is geschikt voor de belichte teelt en heeft als groot voordeel dat het wittolerant is.

 • Informatieborden langs het middenpad vestigen speciale  aandacht op bijzondere rassen. De gele flesvormige Operino is zeker bijzonder.

  Informatieborden langs het middenpad vestigen speciale aandacht op bijzondere rassen. De gele flesvormige Operino is zeker bijzonder.

 • Operino combineert een bijzonder uiterlijk met een opvallend goede smaak terwijl de productie ook goed is (vorig jaar 25 kilo/m2 in het TCT).

  Operino combineert een bijzonder uiterlijk met een opvallend goede smaak terwijl de productie ook goed is (vorig jaar 25 kilo/m2 in het TCT).

 • En in presentatie kan het flestomaatje zich goed onderscheiden tussen de vele specialties.

  En in presentatie kan het flestomaatje zich goed onderscheiden tussen de vele specialties.

Of registreer je om te kunnen reageren.