Glas

Foto & video laatste update:28 apr 2017

Kwekerij Wim Peters versterkt terug in productie

In een paar minuten sloeg de hagelstorm van 23 juni 2016 vrijwel al het glas van Kwekerij Wim Peters in Someren beneden. Het duurde tot november voor het laatste glas van de in totaal 1,6 miljoen kilo was opgeraapt.

Beide kascomplexen (samen 16 hectare) werden gesloopt en opnieuw opgebouwd. Half april kon in de eerste van de vier afdelingen geplant worden. “Moet je ruiken. Die geur van tomatenplanten. Dat heb ik bijna tien maanden moeten missen”, zei Wim Peters met twinkelende ogen.

‘We zijn een eenheid geworden’

Het bedrijf komt sterker uit deze moeilijke periode. Niet alleen qua opstallen en kasinrichting maar ook qua saamhorigheid. “Door die hagel zijn we veel meer een eenheid geworden met een grote onderlinge betrokkenheid”, zegt Peters. “Als alle nieuwbouw is gerealiseerd komt er natuurlijk een knalfeest.”

Lees het verhaal van Wim Peters in editie 9 van Groenten & Fruit die 28 april verschijnt. Kijk hieronder naar een fotoreportage van de gefaseerde wederopbouw van Kwekerij Wim Peters.

Foto

 • Half april werden de champagneflessen symbolisch ontkurkt voor de planten de kas ingereden werden.

  Half april werden de champagneflessen symbolisch ontkurkt voor de planten de kas ingereden werden.

 • Zo zagen de kassen eruit na de verwoestende hagelstorm van 23 juni 2016.

  Zo zagen de kassen eruit na de verwoestende hagelstorm van 23 juni 2016.

 • Half april 2017, bijna tien maanden later, is de eerste fase van de herbouwde kassen weer groen.

  Half april 2017, bijna tien maanden later, is de eerste fase van de herbouwde kassen weer groen.

 • De planten zijn getopt op het derde blad en worden meteen op de eindafstand gezet, omdat er laat in het seizoen geplant wordt.

  De planten zijn getopt op het derde blad en worden meteen op de eindafstand gezet, omdat er laat in het seizoen geplant wordt.

 • Heel het kader en het grootste deel van het losse personeel is gebleven of teruggekomen, maar het snelgroeiende gewas zal toch een hele uitdaging zijn.

  Heel het kader en het grootste deel van het losse personeel is gebleven of teruggekomen, maar het snelgroeiende gewas zal toch een hele uitdaging zijn.

 • Tijdens het opstoken bleek er een verwarmingsleiding lek, waarschijnlijk vanwege krimp tijdens de koude winter. Ook dit valt nog onder de verzekering, net als de gederfde inkomsten die nog steeds oplopen.

  Tijdens het opstoken bleek er een verwarmingsleiding lek, waarschijnlijk vanwege krimp tijdens de koude winter. Ook dit valt nog onder de verzekering, net als de gederfde inkomsten die nog steeds oplopen.

 • Aan de drie andere fases wordt nog hard gewerkt. Maurice kassenbouw maakt de laatste gevels dicht met kanaalplaten.

  Aan de drie andere fases wordt nog hard gewerkt. Maurice kassenbouw maakt de laatste gevels dicht met kanaalplaten.

 • De nieuwe kassen hebben een witte onderbouw en een goothoogte van 7 meter, 2 meter hoger dan de verhagelde kassen.

  De nieuwe kassen hebben een witte onderbouw en een goothoogte van 7 meter, 2 meter hoger dan de verhagelde kassen.

 • Peters heeft gekozen voor diffuus glas (haze 50%) met tweezijdige AR.

  Peters heeft gekozen voor diffuus glas (haze 50%) met tweezijdige AR.

 • Het glas van Vetrasol (haze 50%) met tweezijdige AR laat volgens de specificaties het 97% direct en 87% hemisferisch licht door.

  Het glas van Vetrasol (haze 50%) met tweezijdige AR laat volgens de specificaties het 97% direct en 87% hemisferisch licht door.

 • En natuurlijk is al het glas nu gehard.

  En natuurlijk is al het glas nu gehard.

 • Net als voor de hagel, richt Peters weer 7 hectare in met hybride belichting. Maar de lichtintensiteit van de leds (Philips Interlight 3-de generatie) wordt 35% hoger (75 in plaats van 55 umol/m2/s). De lichtintensiteit van de SONT top-belichting blijft vrijwel gelijk (135 umol/m2/s) maar het worden wel 1.000 Watt lampen.

  Net als voor de hagel, richt Peters weer 7 hectare in met hybride belichting. Maar de lichtintensiteit van de leds (Philips Interlight 3-de generatie) wordt 35% hoger (75 in plaats van 55 umol/m2/s). De lichtintensiteit van de SONT top-belichting blijft vrijwel gelijk (135 umol/m2/s) maar het worden wel 1.000 Watt lampen.

 • Voorlopig wordt er een scherm geïnstalleerd in combinatie met verticale Hinova-ventilatie. “Pas als we in het tweede scherm investeren, installeren we ook de kokers om met het scherm dicht te ontvochtigen. We hebben ervoor gekozen eerst te leren telen in de hogere nieuwe kas met diffuus glas in combinatie met led.”

  Voorlopig wordt er een scherm geïnstalleerd in combinatie met verticale Hinova-ventilatie. “Pas als we in het tweede scherm investeren, installeren we ook de kokers om met het scherm dicht te ontvochtigen. We hebben ervoor gekozen eerst te leren telen in de hogere nieuwe kas met diffuus glas in combinatie met led.”

 • Voorlopig gaat de bouw nog wel even door. De tweede fase wordt half mei geplant, maar de belichte afdelingen zijn pas in augustus helemaal klaar.

  Voorlopig gaat de bouw nog wel even door. De tweede fase wordt half mei geplant, maar de belichte afdelingen zijn pas in augustus helemaal klaar.

 • Tot de kas plantklaar gemaakt is, zullen de tiksproeiers nog heel wat rondjes draaien tegen het stof.

  Tot de kas plantklaar gemaakt is, zullen de tiksproeiers nog heel wat rondjes draaien tegen het stof.

 • “We zijn pas begin 2018 weer goed op de rit. Dat is anderhalf jaar en een hoop grijze haren verder. Maar als de bouw klaar is komt er een knalfeest."

  “We zijn pas begin 2018 weer goed op de rit. Dat is anderhalf jaar en een hoop grijze haren verder. Maar als de bouw klaar is komt er een knalfeest."

Of registreer je om te kunnen reageren.