Glas

Foto & video

‘Het leek wel een oktobergewas, maar het herstelt zich goed’

“Toen de zon terugkwam heeft het gewas zich goed weten te herstellen, maar aan het eind van de donkere periode leek het wel een oktobergewas: lichte kleur, dunne bladeren en weinig vruchten”, zegt Bert Doelman.

“Veel vruchtjes werden tijdens die donkere periode al voor de zetting geel, omdat de plant het gewoon niet aan kon.” Hij plantte in week 4 en week 6 zijn tuin in twee keer vol met 1,3 hectare groene courgette (ras Bengal) en 0,7 hectare gele courgette (ras Xanthous). Eind week 8 begon hij te oogsten. “Tot week 13 liepen we achter in productie, hoewel we een week eerder hebben geplant dan vorig jaar.” Nu zit de vaart er wel goed in. In week 13 sneed hij netto 3,5 stuks per vierkante meter. Halverwege vorige week lag de totale productie op een gemiddelde van 11 stuks per vierkante meter (geel en groen). Hij snijdt grotendeels de sortering 14 voor 5 kilo. “Als we al 12‘ers hebben, dan zijn ze de vorige dag vergeten. We oogsten al sinds begin maart iedere dag om er zo kort mogelijk op te zitten.”


 • Bert Doelman heeft in de eerste teelt voor 35% gele courgette staan van het ras Xanthous (Grow Group). - Foto's: Gerard Boonekamp

  Bert Doelman heeft in de eerste teelt voor 35% gele courgette staan van het ras Xanthous (Grow Group). - Foto's: Gerard Boonekamp

 • De gele courgettes brachten betere prijzen op dan de groene, die vanaf de start veel lager geprijsd zijn. De productie van de gele corgette is lager, zeker met dit donkere voorjaar.

  De gele courgettes brachten betere prijzen op dan de groene, die vanaf de start veel lager geprijsd zijn. De productie van de gele corgette is lager, zeker met dit donkere voorjaar.

Te veel Spaans product

Met de prijzen van de groene courgette is het al vanaf het begin droevig gesteld. “We hebben nu al slechte zomerprijzen. Er komen nog steeds trailers vol goede courgettes uit Spanje die een handelaar hier voor € 3,25 per 5 kilo heeft staan, inclusief verpakking. Eerst moeten die van de markt zijn.” De gele courgettes brengen betere prijzen. “In het begin waren ze erg duur, maar toen hadden we er weinig. En nu zie je ook daar de prijzen dalen.”

Veel, maar rustig personeel

De zetting en de vruchtkwaliteit zijn tot nu toe erg goed. “Zelfs in de donkere periode deden de hommels hun werk heel goed. Ze zijn een stuk minder lichtgevoelig dan bijen.” Doelman is een relatief kleine teler maar grootafnemer van hommels. “We zetten er iedere week 18 nieuwe dozen bij op de 2 hectare. Maar het is rustig personeel waar je verder geen omkijken naar hebt.” Aan mannelijke bloemen is ook nog geen gebrek geweest, ook niet in de groene courgette. Dat is niet overal het geval. “Ik heb al meerdere telers op visite gehad voor mannelijke bloemen.”


 • De bestuiving luistert erg nauw bij courgette. Wekelijks zet Bert Doelman er 18 nieuwe volken bij, op 2 ha.

  De bestuiving luistert erg nauw bij courgette. Wekelijks zet Bert Doelman er 18 nieuwe volken bij, op 2 ha.

 • Op zonnige dagen zie je ze volop vliegen. Maar ook tijdens de donkere periode bleven ze goed hun werk doen.

  Op zonnige dagen zie je ze volop vliegen. Maar ook tijdens de donkere periode bleven ze goed hun werk doen.

 • Aan de rommel die ze achterlaten in de mannelijke bloemen kun je snel zien dat de hommels actief zijn.

  Aan de rommel die ze achterlaten in de mannelijke bloemen kun je snel zien dat de hommels actief zijn.

 • Bij twijfel controleert Bert Doelman de bestuiving met het lampje van zijn smartphone. Als hij glinsterend stuifmeel op de stamper ziet, hoeft hij de kwast niet te pakken. Dat is het hele jaar al niet nodig geweest.

  Bij twijfel controleert Bert Doelman de bestuiving met het lampje van zijn smartphone. Als hij glinsterend stuifmeel op de stamper ziet, hoeft hij de kwast niet te pakken. Dat is het hele jaar al niet nodig geweest.

Koude kop voorkomen

Doelman heeft tot nu toe nog maar een paar nachten het scherm open gehad. “Dat voorkomt te hoge uitstraling, koude koppen en gebrek aan mannetjes.” Hij houdt al heel lang een nachttemperatuur aan van 17 graden waarbij hij ervoor zorgt dat er steeds een buis in ligt van 35 tot 40 graden. Vanaf 19 uur tot de luchtramen opengaan wordt de CO2-concentratie in de kas op 1.000 ppm gehouden. “Gemiddeld kom ik nu nog aan een concentratie van 700 ppm. Maar als ik de buffer niet meer leeg krijg, ga ik toch minder doseren met de ketel. Ik heb ook nog wel een Ocap-aansluiting van de vorige eigenaar, maar die gebruik ik niet. Daar hangt toch ook een prijskaartje aan, terwijl je steeds meer gaat luchten.” De planten op de steenwolmatten krijgen vanaf 8 uur tot 14 (donker) of 16 uur (licht) water. Op een zonnige dag krijgen ze bij iedere 50 Joules instraling een druppelbeurt van 100 cc, op donkere dagen om het half uur.


 • Om niet weer verrast te worden door wittevlieg heeft Doelman 3.000 gele vangplaten opgehangen (op 2 ha).

  Om niet weer verrast te worden door wittevlieg heeft Doelman 3.000 gele vangplaten opgehangen (op 2 ha).

 • Om de vangplaten op kophoogte te houden heeft Doelman ze opgehangen aan hogedraadhaken die hij iedere 3 weken een stukje opwikkelt.

  Om de vangplaten op kophoogte te houden heeft Doelman ze opgehangen aan hogedraadhaken die hij iedere 3 weken een stukje opwikkelt.

 • Tot nu toe vangt de plaat voornamelijk rouwmuggen

  Tot nu toe vangt de plaat voornamelijk rouwmuggen

 • Op de warmste plekken zijn wel wat wittevliegen gevonden. Daar heeft hij sluipswesp-kaartjes opgehangen

  Op de warmste plekken zijn wel wat wittevliegen gevonden. Daar heeft hij sluipswesp-kaartjes opgehangen

3.000 vangplaten

Met de gewasbescherming gaat het voorspoedig. De 3.000 gele vangplaten vangen vooral veel rauwmuggen. “Alleen op de twee warmste plekken vind ik sinds half maart wittevlieg. Daar heb ik kaartjes met Encarsia-sluipwespen opgehangen.” Gele vanglinten heeft hij wel geprobeerd maar waren geen succes. “Omdat de matten gewoon op de grond liggen zijn hier geen verticale steunpunten. Het wordt dan een kliederboel. De kaspalen plakken nu nog.” De gele vangplaten hangen aan hogedraadhaken. Eens per drie weken wikkelt hij het touw een stukje op, zodat de platen ter hoogte van de kop van de plant blijft. “Ik hoop dat het klopt wat ze zeggen en dat de platen een jaar blijven plakken, want ik wil echt voorkomen dat ik moet gaan spuiten.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.