Glas

Foto & video

Bij ‘Coeur de Boeuf’-tomaat vraagt iedere plant aparte aandacht

Wim en Katrien Vertommen in OLV Waver zijn met 3 hectare de grootste telers van Coeur de Boeuf-tomaten in de Benelux. Wim is een echte ‘pikeur’ als het om de teelt en afzet van deze markante tomaat gaat.

“Met deze tomaat loop je bij alles over een heel dun padje”, zegt hij. Na acht jaar kent hij inmiddels de meeste kneepjes wel. “Maar zonder mijn gepassioneerde en fiere medewerkers zou ik allang weer terug zijn bij de trostomaten.”

Hij teelt nu ook troscherrytomaten en belichte cocktailtomaten op een naburig bedrijf dat hij samen met Erik de Winter in 2014 kocht en uitbreide tot 5,4 hectare. Daar is de bedrijfsvoering een stuk overzichtelijker. Het gewaswerk is redelijk te standaardiseren en al het product gaat in blauwe kratten naar het kleinverpakkingsbedrijf Rotom van Erik de Winter. Hij levert de verpakte troscherrytomaten aan een grote discounter.

Lees meer over de bedrijven van Vertommen in Groenten&Fruit Magazine, editie 7. In de fotoreportage hieronder extra beelden van de verschillende teelten.

Foto

 • De Coeur de Boeuf combineert zijn uiterlijk van oertomaat met een typische smaak. “Het is een tomaat met emoties, om een beetje easy van te genieten zoals ze in Spanje en Italië doen”, zegt Wim Vertommen. De tomaat kleurt van binnen naar buiten, dus deze zijn bijna oogstrijp. - Foto's: Gerard Boonekamp

  De Coeur de Boeuf combineert zijn uiterlijk van oertomaat met een typische smaak. “Het is een tomaat met emoties, om een beetje easy van te genieten zoals ze in Spanje en Italië doen”, zegt Wim Vertommen. De tomaat kleurt van binnen naar buiten, dus deze zijn bijna oogstrijp. - Foto's: Gerard Boonekamp

 • Het areaal Coeur de Boeuf-tomaten heeft Wim Vertommen heel geleidelijk laten groeien naar 3 hectare. “Een paar duizend vierkante meter erbij kan al te veel zijn. Maar de teelt en het product zijn zo moeilijk, dat shoppende telers het meestal snel weer opgeven.”

  Het areaal Coeur de Boeuf-tomaten heeft Wim Vertommen heel geleidelijk laten groeien naar 3 hectare. “Een paar duizend vierkante meter erbij kan al te veel zijn. Maar de teelt en het product zijn zo moeilijk, dat shoppende telers het meestal snel weer opgeven.”

 • Het gewas is door onregelmatige zetting en zware vruchten snel uit balans. Na de succesvolle eerste trossen, was de zetting van de volgende twee tot drie trossen bijvoorbeeld erg moeizaam door het donkere weer in februari.

  Het gewas is door onregelmatige zetting en zware vruchten snel uit balans. Na de succesvolle eerste trossen, was de zetting van de volgende twee tot drie trossen bijvoorbeeld erg moeizaam door het donkere weer in februari.

 • Plantspecifiek vruchtsnoeien is daarom de belangrijkste teeltactiviteit. Iedere week wordt de bandbreedte bepaald, maar per plant moet worden bekeken hoeveel er werkelijk moet worden aangehouden.

  Plantspecifiek vruchtsnoeien is daarom de belangrijkste teeltactiviteit. Iedere week wordt de bandbreedte bepaald, maar per plant moet worden bekeken hoeveel er werkelijk moet worden aangehouden.

 • Maria is een echte specialist en draagt haar kennis van dit belangrijke werk over aan de anderen van de snoeiploeg.

  Maria is een echte specialist en draagt haar kennis van dit belangrijke werk over aan de anderen van de snoeiploeg.

 • Neusrot is bij de teelt van Coeur de Boeuf nooit ver weg. “Je weet zeker dat je er sowieso mee te maken krijgt.”

  Neusrot is bij de teelt van Coeur de Boeuf nooit ver weg. “Je weet zeker dat je er sowieso mee te maken krijgt.”

 • Diffuus glas bleek geen remedie tegen neusrot. “We halen wel een meerproductie, maar de eerste jaren was de kwaliteit ook minder. Nu weten we hoe je dat moet voorkomen.”

  Diffuus glas bleek geen remedie tegen neusrot. “We halen wel een meerproductie, maar de eerste jaren was de kwaliteit ook minder. Nu weten we hoe je dat moet voorkomen.”

 • De meeste tomaten van Wim Vertommen gaan naar Italië en Belgische supermarkten, via BelOrta. Hij kiest er bewust voor om seizoensgebonden te leveren.

  De meeste tomaten van Wim Vertommen gaan naar Italië en Belgische supermarkten, via BelOrta. Hij kiest er bewust voor om seizoensgebonden te leveren.

 • Omdat de tomaat niet inwisselbaar is met andere typen, proberen de vier Belgische telers de aanvoer zo vlak mogelijk te houden. Maar dat is een flinke uitdaging, vanwege de grillige zetting en productie.

  Omdat de tomaat niet inwisselbaar is met andere typen, proberen de vier Belgische telers de aanvoer zo vlak mogelijk te houden. Maar dat is een flinke uitdaging, vanwege de grillige zetting en productie.

 • Op het oorspronkelijke bedrijf van 1 hectare is Vertommen een paar jaar geleden begonnen met aubergine telen. “Ik ben niet van het afbrekende type, dus heb ik de teelt aangepast aan de ouderdom van de kas. Dat is ook een vorm van duurzaamheid, toch?”

  Op het oorspronkelijke bedrijf van 1 hectare is Vertommen een paar jaar geleden begonnen met aubergine telen. “Ik ben niet van het afbrekende type, dus heb ik de teelt aangepast aan de ouderdom van de kas. Dat is ook een vorm van duurzaamheid, toch?”

 • Op de locaties van Vertommen BVBA is de Nederlandse Frans van Steekelenburg bedrijfsleider. Hij is al bijna net zo gepassioneerd als Wim zelf. Hij had hiervoor al veel ervaring opgedaan in de aubergineteelt bij een andere Belgische teler.

  Op de locaties van Vertommen BVBA is de Nederlandse Frans van Steekelenburg bedrijfsleider. Hij is al bijna net zo gepassioneerd als Wim zelf. Hij had hiervoor al veel ervaring opgedaan in de aubergineteelt bij een andere Belgische teler.

 • De locatie Den Boterhoek is het gezamenlijke bedrijf van Vertommen en Erik de Winter. In 2014 overgenomen en met 1,4 hectare (met lampen) uitgebreid naar 5,4 hectare.

  De locatie Den Boterhoek is het gezamenlijke bedrijf van Vertommen en Erik de Winter. In 2014 overgenomen en met 1,4 hectare (met lampen) uitgebreid naar 5,4 hectare.

 • Het verpakkingsbedrijf Rotom van De Winter voorziet een grote discounter van voorverpakte troscherrytomaatjes (ras Belido). Dit bedrijf en de samenwerking met Vertommen passen goed in die strategie.

  Het verpakkingsbedrijf Rotom van De Winter voorziet een grote discounter van voorverpakte troscherrytomaatjes (ras Belido). Dit bedrijf en de samenwerking met Vertommen passen goed in die strategie.

 • De structuur van dit bedrijf is veel eenvoudiger. Al het geoogste product gaat in blauwe kratten naar Rotom. Het gewaswerk is vrijwel gestandaardiseerd.

  De structuur van dit bedrijf is veel eenvoudiger. Al het geoogste product gaat in blauwe kratten naar Rotom. Het gewaswerk is vrijwel gestandaardiseerd.

 • Het toen nog gloednieuwe bedrijf werd in 2014 overgenomen van een vleestomatenteler. Nog te koop: moderne buffer- en ‘uitkap’systeem van Bogaerts. "Dit systeem zorgt ervoor dat prikgevoelige tomaten op een snelle maar voorzichtige wijze in plukkisten worden gelost en op een transportband naar de sorteerder worden vervoerd."

  Het toen nog gloednieuwe bedrijf werd in 2014 overgenomen van een vleestomatenteler. Nog te koop: moderne buffer- en ‘uitkap’systeem van Bogaerts. "Dit systeem zorgt ervoor dat prikgevoelige tomaten op een snelle maar voorzichtige wijze in plukkisten worden gelost en op een transportband naar de sorteerder worden vervoerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.