Doorgaan naar artikel

BD-bedrijf combineert idealen met zakelijkheid

Het biologisch-dynamisch bedrijf De Lepelaar in het Noord-Hollandse Sint-Maarten groeit als kool. Duurzaamheid, idealisme en zakelijkheid blijken goed samen te gaan. Niet voor niets is het bedrijf een van de drie overgebleven genomineerden voor de tuinbouwondernemersprijs.

De BD-landbouw heeft bij buitenstaanders nog een zweverig imago, maar de tijden zijn volgens grondlegger Jan Schrijver veranderd. “De geitenwollensokken zijn nu met pensioen. De nieuwe generatie is zakelijker en meer bij de tijd.”

Met ruim 70 hectare buitenteelt en 1 hectare glas is De Lepelaar een van de grootste biologische bedrijven van Nederland. Sinds Joris Kollewijn de dagelijkse leiding heeft overgenomen en zoon Reinout zijn baan als leraar natuur- en scheikunde combineert met de bedrijfsadministratie en de kasteelten, is Jan nog voornamelijk bezig als strateeg en kwaliteitsbewaker. “Kwaliteit is ongelooflijk belangrijk. De normen zijn voor BD-groenten wel iets ruimer, maar de kwaliteit moet wel beantwoorden aan de hogere prijs die de klant ervoor betaalt.”

  • Zoon Reinout, Jan en Inge Schrijver en Joris Kollewijn (vlnr) zijn de vennoten van VOF De Lepelaar. Jan startte zijn bedrijf in Warmenhuizen (7,6 ha) meteen met 1,5 hectare BD in omschakeling. “Ik werd toen uitgelachen door de telers in de buurt. We zouden het niet lang uithouden, maar zij zijn het die er nu niet meer zijn.” - Foto's: Gerard Boonekamp

    Zoon Reinout, Jan en Inge Schrijver en Joris Kollewijn (vlnr) zijn de vennoten van VOF De Lepelaar. Jan startte zijn bedrijf in Warmenhuizen (7,6 ha) meteen met 1,5 hectare BD in omschakeling. “Ik werd toen uitgelachen door de telers in de buurt. We zouden het niet lang uithouden, maar zij zijn het die er nu niet meer zijn.” – Foto’s: Gerard Boonekamp

  • Tot eind oktober is het flink aanpoten in de ruim 70 hectare buitenteelt en 1 hectare met kasgroenten. In de winter is het een stuk rustiger. De koelcellen zijn voornamelijk gevuld met kool, aardappelen, peen en ‘vergeten’ groenten.

    Tot eind oktober is het flink aanpoten in de ruim 70 hectare buitenteelt en 1 hectare met kasgroenten. In de winter is het een stuk rustiger. De koelcellen zijn voornamelijk gevuld met kool, aardappelen, peen en ‘vergeten’ groenten.

  • De peen voor de opslag wordt ongewassen gesorteerd en opgeslagen. Ongewassen zijn ze veel langer houdbaar dan gewassen.

    De peen voor de opslag wordt ongewassen gesorteerd en opgeslagen. Ongewassen zijn ze veel langer houdbaar dan gewassen.

  • De peen voor de rechtstreekse verkoop gaat eerst door de wasstraat en wordt dan gesorteerd.

    De peen voor de rechtstreekse verkoop gaat eerst door de wasstraat en wordt dan gesorteerd.

  • Biologisch-Dynamische bedrijven werken zoveel mogelijk circulair. Van De Lepelaar gaat het meeste plantaardige afval en het uitgesorteerde product naar de koeien van het naburige met het biologisch-dynamische melkveebedrijf ‘de Buitenplaats’. De deels al gecomposteerde mest uit de potstalen komt retour.

    Biologisch-Dynamische bedrijven werken zoveel mogelijk circulair. Van De Lepelaar gaat het meeste plantaardige afval en het uitgesorteerde product naar de koeien van het naburige met het biologisch-dynamische melkveebedrijf ‘de Buitenplaats’. De deels al gecomposteerde mest uit de potstalen komt retour.

  • Ongeveer 20% van de omzet komt uit de eigen winkel aan huis. Klanten komen uit heel het land. Sommige restaurantchefs stellen hun menu’s samen op grond van grappige of ‘vergeten’ groenten uit de winkel of ze komen zelf hun kruiden plukken.

    Ongeveer 20% van de omzet komt uit de eigen winkel aan huis. Klanten komen uit heel het land. Sommige restaurantchefs stellen hun menu’s samen op grond van grappige of ‘vergeten’ groenten uit de winkel of ze komen zelf hun kruiden plukken.

  • “De grote variatie aan fijne groente uit de koude kas maakt een rit naar Sint Maarten extra aantrekkelijk. De plannen liggen klaar om het kasareaal te verdubbelen,” zegt Reinout Schrijver.

    “De grote variatie aan fijne groente uit de koude kas maakt een rit naar Sint Maarten extra aantrekkelijk. De plannen liggen klaar om het kasareaal te verdubbelen,” zegt Reinout Schrijver.

  •  De kassen zijn onverwarmd. “Het is helemaal niet nodig om alles jaarrond te produceren”, vinden ze bij De Lepelaar. Er zijn gewassen die heel goed tegen de kou kunnen, zoals deze winterpostelein. Lekker in de salade en nog gezond ook.

    De kassen zijn onverwarmd. “Het is helemaal niet nodig om alles jaarrond te produceren”, vinden ze bij De Lepelaar. Er zijn gewassen die heel goed tegen de kou kunnen, zoals deze winterpostelein. Lekker in de salade en nog gezond ook.

  • Een van de principes van de biologisch-dynamische landbouw is om eerst te werken aan een weerbare en voedzame bodem met veel bodemleven en vandaaruit de plant te voeden, in plaats van rechtstreeks. De Lepelaar maakt gebruik van eigen preparaten die rijpen in een koeiendarm en na verdunning (in deze houten ton) in de mesthopen worden geïnjecteerd. De kasgrond wordt daarnaast verrijkt met luzerne-korrels van Monterra.

    Een van de principes van de biologisch-dynamische landbouw is om eerst te werken aan een weerbare en voedzame bodem met veel bodemleven en vandaaruit de plant te voeden, in plaats van rechtstreeks. De Lepelaar maakt gebruik van eigen preparaten die rijpen in een koeiendarm en na verdunning (in deze houten ton) in de mesthopen worden geïnjecteerd. De kasgrond wordt daarnaast verrijkt met luzerne-korrels van Monterra.

Lees meer over De Lepelaar in editie 25 van Groenten & Fruit

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin