Glas

Foto & video laatste update:13 sep 2016

Beglazers met groot materieel de verhagelde kassen in

Het opruimen van de ongekende ravage door de hagelkeien van 23 juni vordert gestaag. De meeste kassen (totaal bijna 200 ha) zijn nu leeg en glasvrij. Beglazingsploegen kunnen nu met groot materieel aan de slag. De kassen met 'beredderde' teelten (circa 50 ha) zijn als eerste gedicht en de gewassen zijn weer in productie.

Kassensloopbedrijf Knijnenburg-Zwirs was al snel na de ramp actief in en rond Someren. "We hebben nu 40 mensen aan het werk en na de vakantie worden dat er nog meer", zegt directeur Bas Knijnenburg. Begin augustus startte zijn bedrijf bij paprikabedrijf Moors met het grootschalig beglazen van een van de getroffen afdelingen. Nog niet alle teeltbedrijven hebben hun herstelplan rond. Er vindt nog veel overleg plaats met de verzekeraars over de vergoedingen. De zwaarst getroffen bedrijven wachten op het overzicht van het totale uitgekeerde schadebedrag en de offertes voor bouw en herstel. Pas als die binnen zijn, kan worden bepaald of en in hoeverre er misschien nieuw gebouwd gaat worden. "Het gaat nog weken duren voor we genoeg informatie hebben om een goede afweging te kunnen maken", zei Henk van der Loos van Greenco. Lees het hele verhaal over de vorderingen in Someren in Groenten & Fruit Magazine dat deze week verschijnt of bekijk de digitale versie. Kijk hieronder voor een foto-impressie (foto's Gerard Boonekamp).

Foto

 • Eindelijk kunnen de beglazers met groot materieel de zwaarst getroffen kassen in Someren in. Knijnenburg-Zwirs is gespecialiseerd in kassensloop en handel in kassen en tuinbouwmaterialen.

  Eindelijk kunnen de beglazers met groot materieel de zwaarst getroffen kassen in Someren in. Knijnenburg-Zwirs is gespecialiseerd in kassensloop en handel in kassen en tuinbouwmaterialen.

 • Het beglazen zijn de medewerkers van de kassensloper nog niet verleerd. Met plateau's op trekkers en een zelfrijdend plateau op rupsbanden gaat het beglazen bij Kwekerij Moors redelijk vlot.

  Het beglazen zijn de medewerkers van de kassensloper nog niet verleerd. Met plateau's op trekkers en een zelfrijdend plateau op rupsbanden gaat het beglazen bij Kwekerij Moors redelijk vlot.

 • Zelfs een container op een hoogwerker worden ingezet. Normaal wordt hij gebruikt om het glas uit het te slopen kasdek op te vangen en af te voeren.

  Zelfs een container op een hoogwerker worden ingezet. Normaal wordt hij gebruikt om het glas uit het te slopen kasdek op te vangen en af te voeren.

 • Het glas dat voor de reparatie wordt gebruikt is gehard. Bij van onderuit beglazen is het sowieso een verplichting (Arbo) om gehard glas te gebruiken wanneer de ruit zwaarder is dan 18 kilo (circa 1,8 m2). De verzekering vergoedt dan ook de meerkosten van dit glas.

  Het glas dat voor de reparatie wordt gebruikt is gehard. Bij van onderuit beglazen is het sowieso een verplichting (Arbo) om gehard glas te gebruiken wanneer de ruit zwaarder is dan 18 kilo (circa 1,8 m2). De verzekering vergoedt dan ook de meerkosten van dit glas.

 • Om ruimte te maken voor de beglazers zijn bij Kwekerij Moors de buisrail en de drainslangen losgekoppeld en naar de andere kant van het middenpad gebracht.

  Om ruimte te maken voor de beglazers zijn bij Kwekerij Moors de buisrail en de drainslangen losgekoppeld en naar de andere kant van het middenpad gebracht.

 • In de rest van de kas gaat het glas rapen gewoon door. De enorme hoeveelheden scherven worden in kratten geschept en afgevoerd.

  In de rest van de kas gaat het glas rapen gewoon door. De enorme hoeveelheden scherven worden in kratten geschept en afgevoerd.

 • Bij slecht weer is een regenjas geen luxe.

  Bij slecht weer is een regenjas geen luxe.

 • Bij Moors is een deel van de paprikateelt blijven staan. De kas was eind juli weer dicht. Sinds een paar weken wordt het product weer aangevoerd.

  Bij Moors is een deel van de paprikateelt blijven staan. De kas was eind juli weer dicht. Sinds een paar weken wordt het product weer aangevoerd.

 • Vakken van minimaal 4 bij 4 meter rond een kapotte ruit werden afgebakend en volledig afgeoogst op 1 groene stuurvrucht na. Van de overige planten zijn de geoogste paprika's wekenlang vernietigd tot het product weer absoluut veilig was.

  Vakken van minimaal 4 bij 4 meter rond een kapotte ruit werden afgebakend en volledig afgeoogst op 1 groene stuurvrucht na. Van de overige planten zijn de geoogste paprika's wekenlang vernietigd tot het product weer absoluut veilig was.

 • De leeg geoogste planten hebben weer een flink zetsel maar ze zijn volledig uit balans geraakt.

  De leeg geoogste planten hebben weer een flink zetsel maar ze zijn volledig uit balans geraakt.

 • "Ik hoop dat het gewas zich nog redelijk herstelt', zegt bedrijfsleider Sander Berkers. "Het heeft een enorme klap gehad. Nog steeds kunnen we het schermdoek niet gebruiken."

  "Ik hoop dat het gewas zich nog redelijk herstelt', zegt bedrijfsleider Sander Berkers. "Het heeft een enorme klap gehad. Nog steeds kunnen we het schermdoek niet gebruiken."

 • Op enkele bedrijven in Someren is het verdorde gewas nog niet de kas uit. "We doen afdeling voor afdeling", zegt de eigenaar van deze kas.

  Op enkele bedrijven in Someren is het verdorde gewas nog niet de kas uit. "We doen afdeling voor afdeling", zegt de eigenaar van deze kas.

 • Bij Van Gog is het glasrapen bijna voltooid. De teeltgoten en buisrail van twee tralies komen straks aan weerskanten van de poten te liggen om de beglazers de ruimte te geven. Het beglazen begint in week 34. "Ik hoop het merendeel van de 27 hectare komkommers in januari weer te kunnen planten", zegt Pieter van Gog.

  Bij Van Gog is het glasrapen bijna voltooid. De teeltgoten en buisrail van twee tralies komen straks aan weerskanten van de poten te liggen om de beglazers de ruimte te geven. Het beglazen begint in week 34. "Ik hoop het merendeel van de 27 hectare komkommers in januari weer te kunnen planten", zegt Pieter van Gog.

 • Behalve de tuinbouw zijn ook particulieren en boeren zwaar getroffen door de hagel. De schade is lang niet overal hersteld.

  Behalve de tuinbouw zijn ook particulieren en boeren zwaar getroffen door de hagel. De schade is lang niet overal hersteld.

 • Veel boeren zijn minder goed verzekerd dan glastuinders of zijn met hun verzekeraar in conflict over de definitie van het noodweer van 23 juni. Intussen kijken ze maanden aan tegen de met PUR-schuim gevulde gaten in het asbest dak (foto 3 augustus).

  Veel boeren zijn minder goed verzekerd dan glastuinders of zijn met hun verzekeraar in conflict over de definitie van het noodweer van 23 juni. Intussen kijken ze maanden aan tegen de met PUR-schuim gevulde gaten in het asbest dak (foto 3 augustus).

 • Andere boeren hebben het beter voor elkaar en konden al een paar weken na de ramp het hele dak vervangen (foto 7 juli).

  Andere boeren hebben het beter voor elkaar en konden al een paar weken na de ramp het hele dak vervangen (foto 7 juli).

Of registreer je om te kunnen reageren.