Glas

Foto & video

Greenco past HNT succesvol toe in belichte teelt

Met de bouw van 10 hectare belichte teelt in Middenmeer levert Greenco nu jaarrond eigen Tommies aan zijn klanten. De nieuwe kas bevat een hoop nieuwe techniek, waarop Henk van der Loos van Greenco een groot stempel drukte. Het Nieuwe Telen is ook in de belichte teelt goed mogelijk, blijkt dit eerste teeltjaar. Schermen (liefst met 2 tegelijk) en belichten passen bij goed elkaar dankzij het VentilationJet-systeem van Hinova. Ontvochtigen gebeurt er met koude droge lucht van boven de schermen. De lucht wordt door kokers naar de teeltruimte gezogen en via een tweede ventilator gemengd met warme kaslucht. Deze 'Hinovators' brengen de warmte van de lampen effectief (laag verbruik en stil) onderin het gewas. "Of het buiten nu 14 graden of min 5 was, we hebben het assimilatiedoek niet hoeven kieren", zegt Van der Loos. Met 2 schermen 100% dicht bleek het temperatuurverschil minder dan 1 graad, in een kas met paden van twee keer 190 meter lengte.
Kijk hier voor foto's van de technische slimmigheidjes.

Lees in Groenten & Fruit Magazine editie 12 het hele verhaal van het innovatieve systeem bij Greenco Middenmeer

Foto

 • De nieuwbouw van Greenco in Middenmeer werd vorig najaar in 3 maanden gerealiseerd (van voet storten tot planten). Uitgangspunt was om alleen wetenschappelijk onderbouwde techniek toe te passen.

  De nieuwbouw van Greenco in Middenmeer werd vorig najaar in 3 maanden gerealiseerd (van voet storten tot planten). Uitgangspunt was om alleen wetenschappelijk onderbouwde techniek toe te passen.

 • Samen met adviesbureau Steur en experts van Het Nieuwe Telen werd ieder onderdeel onderzocht. De keuze viel op ontvochtigen door koude, droge lucht van boven het (dubbele) schermdoek te halen met het VentilationJet-systeem van Hinova.

  Samen met adviesbureau Steur en experts van Het Nieuwe Telen werd ieder onderdeel onderzocht. De keuze viel op ontvochtigen door koude, droge lucht van boven het (dubbele) schermdoek te halen met het VentilationJet-systeem van Hinova.

 • Directeur Henk van der Loos van Greenco speelde zelf een belangrijke rol bij de verbetering van het systeem. De aanzuigkoker kwam aan de sluitkant van de schermen tegen het spant, de ruimte werd gedicht met taps aflopende vaste profielen zodat de schermen naadloos aansluiten.

  Directeur Henk van der Loos van Greenco speelde zelf een belangrijke rol bij de verbetering van het systeem. De aanzuigkoker kwam aan de sluitkant van de schermen tegen het spant, de ruimte werd gedicht met taps aflopende vaste profielen zodat de schermen naadloos aansluiten.

 • In geopende toestand blijven de schermpakketten van het assimilatie- en energiedoek klein. Dit is ook de plaats waar de lampen hangen zodat ze geen extra licht wegnemen. De ophangbeugels zijn trouwens ook aangepast door Van der Loos.

  In geopende toestand blijven de schermpakketten van het assimilatie- en energiedoek klein. Dit is ook de plaats waar de lampen hangen zodat ze geen extra licht wegnemen. De ophangbeugels zijn trouwens ook aangepast door Van der Loos.

 • Op iedere 240 vierkante meter hangt een Hinovator boven het pad. De helft van deze onderventilatoren is gekoppeld aan een inblaasventilator met schermdoorvoer. De 'Hinovator' is sterk verbeterd: 3 extra schoepen voor een betere luchtverspreiding en zuinige (volledig gestuurde) gelijkstroommotoren die weinig geluid maken.

  Op iedere 240 vierkante meter hangt een Hinovator boven het pad. De helft van deze onderventilatoren is gekoppeld aan een inblaasventilator met schermdoorvoer. De 'Hinovator' is sterk verbeterd: 3 extra schoepen voor een betere luchtverspreiding en zuinige (volledig gestuurde) gelijkstroommotoren die weinig geluid maken.

 • De overdruk die het systeem produceert wordt aan het middenpad afgevoerd. Daar zijn de schermen en de luchtramen apart regelbaar en aan weerskanten nokschotten aangebracht. "Het is het hoogste punt van de kas dus ook de beste plek om warme, vochtige lucht af te voeren."

  De overdruk die het systeem produceert wordt aan het middenpad afgevoerd. Daar zijn de schermen en de luchtramen apart regelbaar en aan weerskanten nokschotten aangebracht. "Het is het hoogste punt van de kas dus ook de beste plek om warme, vochtige lucht af te voeren."

 • Met dit systeem is maar weinig buiswarmte nodig. Per pad is de buisrail in tweeën gesplitst. Door de ene buis koelt het water af van circa 40 naar 34 graden, in de tweede buis van 34 naar 28 graden. Alle buizen liggen op 80 centimeter van elkaar voor een optimale temperatuurverdeling.

  Met dit systeem is maar weinig buiswarmte nodig. Per pad is de buisrail in tweeën gesplitst. Door de ene buis koelt het water af van circa 40 naar 34 graden, in de tweede buis van 34 naar 28 graden. Alle buizen liggen op 80 centimeter van elkaar voor een optimale temperatuurverdeling.

 • De brede buisrail geeft de karren een enorme stabiliteit. De open voorkant heeft als voordeel dat iedereen een kar het pad in kan rijden.

  De brede buisrail geeft de karren een enorme stabiliteit. De open voorkant heeft als voordeel dat iedereen een kar het pad in kan rijden.

 • De trekdoeken kunnen nu in het pad liggen. De bladplukker hoeft zich nu in de pootrij niet meer in bochten te wringen om het blad onder de goot achter hem te gooien.

  De trekdoeken kunnen nu in het pad liggen. De bladplukker hoeft zich nu in de pootrij niet meer in bochten te wringen om het blad onder de goot achter hem te gooien.

 • Om de verticale temperatuurverschillen te minimaliseren hangt het gewas (van gewasdraad tot teeltgoot) volledig horizontaal. Omdat de teeltgoot moet afwateren zijn zelfs de stengelhaken aflopend in lengte.

  Om de verticale temperatuurverschillen te minimaliseren hangt het gewas (van gewasdraad tot teeltgoot) volledig horizontaal. Omdat de teeltgoot moet afwateren zijn zelfs de stengelhaken aflopend in lengte.

 • Om schommelen van de 190 meter lange goten te minimaliseren zijn ze aan weerszijden aan het betonpad verankerd. De gevelbetonpaden zijn bij deze padlengtes een uitkomst.

  Om schommelen van de 190 meter lange goten te minimaliseren zijn ze aan weerszijden aan het betonpad verankerd. De gevelbetonpaden zijn bij deze padlengtes een uitkomst.

 • Henk van der Loos: "Het systeem voldoet aan de verwachtingen al moeten we nog leren er beter mee om te gaan. We kunnen bijvoorbeeld nog meer dubbelschermen als we erboven meer luchten."

  Henk van der Loos: "Het systeem voldoet aan de verwachtingen al moeten we nog leren er beter mee om te gaan. We kunnen bijvoorbeeld nog meer dubbelschermen als we erboven meer luchten."

 • Een groot deel van afgelopen jaar was Van der Loos in Middenmeer te vinden. Hij heeft er veel technische sporen achtergelaten, zoals deze draadverlagers met dubbele lus voor de extra gewasdraad bij tussenplanten.

  Een groot deel van afgelopen jaar was Van der Loos in Middenmeer te vinden. Hij heeft er veel technische sporen achtergelaten, zoals deze draadverlagers met dubbele lus voor de extra gewasdraad bij tussenplanten.

 • Hij bedacht ook deze verzamelwagen en een lichte buisrailkar die iedereen kan tillen.

  Hij bedacht ook deze verzamelwagen en een lichte buisrailkar die iedereen kan tillen.

 • Greenco Middenmeer is gebouwd naast Barendse DC waarmee de energievoorziening wordt geoptimaliseerd. Leon Barendse (links op foto), jeugdvriend van Henk van der Loos, is locatiemanager voor Greenco. Marcel van der Loos (geen familie) is er de man met de groene vingers.

  Greenco Middenmeer is gebouwd naast Barendse DC waarmee de energievoorziening wordt geoptimaliseerd. Leon Barendse (links op foto), jeugdvriend van Henk van der Loos, is locatiemanager voor Greenco. Marcel van der Loos (geen familie) is er de man met de groene vingers.

Of registreer je om te kunnen reageren.