Glas

Foto & video

Innovatief zaksysteem combineert eenvoud met efficiëntie

Uitvinder Wiel Nies van WN Innovations en teler Peter Aarts in Asten hebben samen een zaksysteem voor tomaat en komkommer aan de hoge draad ontwikkeld.

Het systeem blinkt uit in eenvoud en efficiëntie: geen ingewikkelde haspels en kwetsbare aansturing van het zaksysteem, maar een systeem dat binnen enkele seconden twee rijen planten onder hun eigen gewicht langzaam laat zakken. Een korte handeling vervangt 400 keer een komkommerplant optillen en draadhaak draaien en verhangen. De eerste versie werd uitgeprobeerd in de herfstteelt tomaat van 2014. Na de nodige verbeteringen komen Nies en Aarts nu naar buiten met hun zaksysteem. Kijk hier naar de foto's en een korte film.

Lees in Groenten&Fruit Magazine editie 9 het hele verhaal over dit nieuwe zaksysteem.

Foto

 • <p class="MsoNormal">Peter Aarts in Asten overweegt om over te schakelen op een hogedraadteelt. Maar dan moet wel een aantal arbeidshandelingen worden vereenvoudigd, vindt hij. Hij vroeg Wiel Nies van WN Innovations een zaksysteem te ontwikkelen.<br /><em>Foto's: Gerard Boonekamp</em>

  Peter Aarts in Asten overweegt om over te schakelen op een hogedraadteelt. Maar dan moet wel een aantal arbeidshandelingen worden vereenvoudigd, vindt hij. Hij vroeg Wiel Nies van WN Innovations een zaksysteem te ontwikkelen.
  Foto's: Gerard Boonekamp

 • Sinds najaar 2014 hangen in een tralie vier omkeerwielen boven het middenpad en vier aan de achtergevels. Om de wielen draaien een gewasdraad en (niet-gewikkelde) touwtjes waaraan de planten zijn opgebonden. Aan de draaiende gewasdraad hangen haakjes waar het touw doorheen gaat. Het touw is boven geknoopt op een tweede, vaste gewasdraad.

  Sinds najaar 2014 hangen in een tralie vier omkeerwielen boven het middenpad en vier aan de achtergevels. Om de wielen draaien een gewasdraad en (niet-gewikkelde) touwtjes waaraan de planten zijn opgebonden. Aan de draaiende gewasdraad hangen haakjes waar het touw doorheen gaat. Het touw is boven geknoopt op een tweede, vaste gewasdraad.

 • Wanneer de lier wordt ontkoppeld beweegt de gewasdraad met de haakjes in de richting van de knoopjes op de vaste gewasdraad.

  Wanneer de lier wordt ontkoppeld beweegt de gewasdraad met de haakjes in de richting van de knoopjes op de vaste gewasdraad.

 • Doordat het haakje beweegt in de richting van de knoop van het touw, zakt het touw door het haakje en zakt de plant mee.

  Doordat het haakje beweegt in de richting van de knoop van het touw, zakt het touw door het haakje en zakt de plant mee.

 • Aarts gebruikt zoals altijd 3 draads jutetouw, maar ieder ander touw is geschikt. "In vier teelten is er nog nooit een touwtje gebroken."

  Aarts gebruikt zoals altijd 3 draads jutetouw, maar ieder ander touw is geschikt. "In vier teelten is er nog nooit een touwtje gebroken."

 • De gewasdraad met de haakjes voor de 'draaiplanten' loopt over een rubberen band; de touwtjes over op bouten geschoven rollagers.

  De gewasdraad met de haakjes voor de 'draaiplanten' loopt over een rubberen band; de touwtjes over op bouten geschoven rollagers.

 • Bij de spanten wordt de bewegende gewasdraad ondersteund door stervormige doorvoerstations. Zodra een blokje of haakje er tegenaan komt, draait het sterretje een kwartslag.

  Bij de spanten wordt de bewegende gewasdraad ondersteund door stervormige doorvoerstations. Zodra een blokje of haakje er tegenaan komt, draait het sterretje een kwartslag.

 • Om de plantdichtheid aan te passen of voor de extra stengels zijn extra blokjes op de juiste afstand op de gewasdraden geklemd.

  Om de plantdichtheid aan te passen of voor de extra stengels zijn extra blokjes op de juiste afstand op de gewasdraden geklemd.

 • Peter Aarts schat dat hij met het systeem in 2 uur 30.000 planten kan laten zakken. Het zakken kan nu eventueel ook 's nachts gebeuren, zodat de planten minder stress ondervinden door de beweging.

  Peter Aarts schat dat hij met het systeem in 2 uur 30.000 planten kan laten zakken. Het zakken kan nu eventueel ook 's nachts gebeuren, zodat de planten minder stress ondervinden door de beweging.

Of registreer je om te kunnen reageren.