Glas

Foto & video

Yilmaz oogst eerste radijs uit nieuw bedrijf

Door de koop van het voormalige bedrijf Bijo in 's-Gravenzande kan Zülküf Yilmaz (35) nu alle bosradijs op één locatie telen. Dat betekent meer controle over productie en kwaliteit, waar de grootste radijsteler van Nederland zich sterk voor maakt.

De eerste oogst aan de Woutersweg vond in de eerste week van maart plaats. De gloednieuwe, 14-rijige radijsbosser wordt in gebruik genomen. In combinatie met het ervaren team werkt dat als een geoliede machine. De apparatuur van de gesloten kas van Bijo is voor grootste deel uit de kas gesloopt. Na de nodige aanpassingen blijft een kas over die na de nodige aanpassingen nu volgens Yilmaz optimaal is voor de radijsteelt. "Dit is de beste radijsgrond van Nederland. En waar vind je hier zo'n groot aaneengesloten bedrijf? We kunnen hier het klimaat perfect sturen." De bedoeling is om in 2017 ook de verwerking en kantoren te verhuizen vanaf het ABC-terrein in Poeldijk. "Maar eerst maar eens zorgen dat we hier geld gaan verdienen."

Lees het hele verhaal van Yilmaz radijs in Groenten & Fruit magazine van week 11 en kijk hieronder voor een foto-impressie

Foto

 • Zülküf Yilmaz kwam als 15-jarige naar Nederland en ging meteen in de radijsteelt van zijn oudere broers aan het werk. Na 20 jaar is hij met 20-25 hectare zelf de grootste radijsteler van Nederland. Die prestatie bleef niet onopgemerkt. Hij is een van de 5 genomineerde voor de Agrarisch Ondernemer 2016-prijs die 31 maart wordt uitgereikt.

  Zülküf Yilmaz kwam als 15-jarige naar Nederland en ging meteen in de radijsteelt van zijn oudere broers aan het werk. Na 20 jaar is hij met 20-25 hectare zelf de grootste radijsteler van Nederland. Die prestatie bleef niet onopgemerkt. Hij is een van de 5 genomineerde voor de Agrarisch Ondernemer 2016-prijs die 31 maart wordt uitgereikt.

 • Als grote teler is hij interessant voor grote retailers. "Alles wat je hier ziet is al verkocht." Op jaarbasis heeft hij afspraken voor 80-85 procent van de productie. "Maar als de kwaliteit twee keer niet goed is, dan stellen contracten niets meer voor."

  Als grote teler is hij interessant voor grote retailers. "Alles wat je hier ziet is al verkocht." Op jaarbasis heeft hij afspraken voor 80-85 procent van de productie. "Maar als de kwaliteit twee keer niet goed is, dan stellen contracten niets meer voor."

 • "Het mooiste is dat ik nu de teelt nog beter kan finetunen doordat we 1 locatie voor de bosradijs hebben." Onder de hoge breedkappers is het erg gemakkelijk werken. De rolschermen kunnen bijvoorbeeld dicht terwijl het lucht maximaal open staat. Ook tijdens het oogsten gaan ze dicht.

  "Het mooiste is dat ik nu de teelt nog beter kan finetunen doordat we 1 locatie voor de bosradijs hebben." Onder de hoge breedkappers is het erg gemakkelijk werken. De rolschermen kunnen bijvoorbeeld dicht terwijl het lucht maximaal open staat. Ook tijdens het oogsten gaan ze dicht.

 • De nieuwe spuitrobot hangt aan 2 van de 5 verwarmingsbuizen per kap. Hij wordt ook gebruikt om bladbemesting te geven. Het klimaatsysteem van de gesloten kas is verdwenen: geen lbk's met luchtslangen meer, maar gewoon heteluchtkachels, ventilators en buisverwarming.

  De nieuwe spuitrobot hangt aan 2 van de 5 verwarmingsbuizen per kap. Hij wordt ook gebruikt om bladbemesting te geven. Het klimaatsysteem van de gesloten kas is verdwenen: geen lbk's met luchtslangen meer, maar gewoon heteluchtkachels, ventilators en buisverwarming.

 • In de technische ruimte liggen pompen en afsluiters van de gesloten kas te wachten op een schroothandelaar

  In de technische ruimte liggen pompen en afsluiters van de gesloten kas te wachten op een schroothandelaar

 • Yilmaz heeft een tweede bosmachine in gebruik genomen, die 14 rijen in een rit automatisch bost. De radijs wordt tussen twee bandjes uit de grond getilt, omgedraaid en naar de bosinstallatie geleid.

  Yilmaz heeft een tweede bosmachine in gebruik genomen, die 14 rijen in een rit automatisch bost. De radijs wordt tussen twee bandjes uit de grond getilt, omgedraaid en naar de bosinstallatie geleid.

 • Na het aftellen van het juiste aantal radijzen gaat er een elastiekje omheen en valt de bos op de lopende band.

  Na het aftellen van het juiste aantal radijzen gaat er een elastiekje omheen en valt de bos op de lopende band.

 • Drie ervaren inpakkers werken zich in het zweet om de machine bij te houden.

  Drie ervaren inpakkers werken zich in het zweet om de machine bij te houden.

 • De bosradijs gaat in doosjes die meteen op de pallet worden gestapeld die op een gemotoriseerd karretje achter de bosmachine meekomt.

  De bosradijs gaat in doosjes die meteen op de pallet worden gestapeld die op een gemotoriseerd karretje achter de bosmachine meekomt.

 • Een paar touwtjes erom en de pallet kan naar het middenpad worden gereden.

  Een paar touwtjes erom en de pallet kan naar het middenpad worden gereden.

 • Na een uurtje bossen kan de elektrisch aangedreven bosmachine met de afstandbediening naar de volgende baan worden gereden

  Na een uurtje bossen kan de elektrisch aangedreven bosmachine met de afstandbediening naar de volgende baan worden gereden

 • De radijs wordt zo snel mogelijk naar de koeling gereden.

  De radijs wordt zo snel mogelijk naar de koeling gereden.

 • Tot de nieuwe inpakhal klaar is, gaat alle radijs nog op transport naar Poeldijk.

  Tot de nieuwe inpakhal klaar is, gaat alle radijs nog op transport naar Poeldijk.

 • Vader Ibrahim (86) wilde de eerste oogst met eigen ogen zien. Hij komt jaarlijks voor drie maanden over uit zijn dorp in de buurt van de stad Elazig in Oost-Turkije.

  Vader Ibrahim (86) wilde de eerste oogst met eigen ogen zien. Hij komt jaarlijks voor drie maanden over uit zijn dorp in de buurt van de stad Elazig in Oost-Turkije.

Of registreer je om te kunnen reageren.