Glas

Foto & video

BioVerbeek: "Wij spoelen niets uit naar de ondergrond"

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt over teelten in de grond, is het goed mogelijk de uitspoeling van water en meststoffen te reduceren tot nul. Biologisch teeltbedrijf BioVerbeek in Velden bewijst het met behulp van de lysimeter.

"We moeten de planten op de lysimeter soms extra water geven omdat ze anders slap gaan", zegt mede-eigenaar Leo Verbeek. "Het grondwater zit hier op 3 meter diepte, maar door de capillaire werking van de grond komt het toch bij de plantenwortels, behalve bij de lysimeter."

Watergift optimaliseren

BioVerbeek maakt al een aantal jaar gebruik van een lysimeter om de watergift te optimaliseren. De planten staan in een diepe bak met kasgrond waarbij het drainwater kan worden opgevangen en gemeten in een aparte schacht aan de zijkant van de lysimeter. Maar het komt nauwelijks meer voor dat er water in staat. Sensoren op verschillende dieptes meten de vochtigheid van de kasgrond. Op grond van de metingen in de lysimeter, de lichtsom en handmatige metingen met de grondboor wordt de watergift bepaald. "We zijn door te meten steeds minder water gaan geven maar je ziet toch geen ophoping van meststoffen", zegt Verbeek.

Lees het uitgebreide artikel over BioVerbeek in de deze week verschenen editie van Groenten & Fruit.

 

Foto

 • De paprikaplanten op de lysimeter moeten regelmatig extra water krijgen omdat ze het water missen dat door de capillaire werking van de grond vanaf een diepte van 3 meter naar boven komt.

  De paprikaplanten op de lysimeter moeten regelmatig extra water krijgen omdat ze het water missen dat door de capillaire werking van de grond vanaf een diepte van 3 meter naar boven komt.

 • Van onderuit de opvangbak van de lysimeter kan het drainwater worden opgepompt en gemeten. Bij BioVerbeek gebeurt dat vrijwel nooit meer omdat er nauwelijks meer drain ontstaat.

  Van onderuit de opvangbak van de lysimeter kan het drainwater worden opgepompt en gemeten. Bij BioVerbeek gebeurt dat vrijwel nooit meer omdat er nauwelijks meer drain ontstaat.

 • Het bedrijf BioVerbeek ligt middenin de natuur. De natuurlijke vegetatie en zelf gezaaide en gepote planten zorgen voor een rijke biodiversiteit waardoor er meer natuurlijke vijanden rond en in de kas komen. Deze neproofvogel houdt de mussen uit de kas, zodat ze geen komkommerbontvirus kunnen overbrengen.

  Het bedrijf BioVerbeek ligt middenin de natuur. De natuurlijke vegetatie en zelf gezaaide en gepote planten zorgen voor een rijke biodiversiteit waardoor er meer natuurlijke vijanden rond en in de kas komen. Deze neproofvogel houdt de mussen uit de kas, zodat ze geen komkommerbontvirus kunnen overbrengen.

 • Compost is de basis voor een goede bemesting, bodemstructuur en rijk bodenleven. Verbeek maakt de compost al jaren zelf met gehakseld snoeihout uit de omgeving als basisgrondstof.

  Compost is de basis voor een goede bemesting, bodemstructuur en rijk bodenleven. Verbeek maakt de compost al jaren zelf met gehakseld snoeihout uit de omgeving als basisgrondstof.

 • Aan het snoeihout worden zelf geteelde luzerne en gras toegevoegd naast klei, stro en kippenmest. "Deze keer zit er teveel gras in. Het ruikt naar ammonia terwijl het vrijwel reukloos moet zijn", zegt Leo Verbeek.

  Aan het snoeihout worden zelf geteelde luzerne en gras toegevoegd naast klei, stro en kippenmest. "Deze keer zit er teveel gras in. Het ruikt naar ammonia terwijl het vrijwel reukloos moet zijn", zegt Leo Verbeek.

 • Veel van het bedrijfsresultaat hangt af van de biologische gewasbescherming. Nieuwe bestrijders komen en gaan als ze geen succes zijn. Dit is de nieuwe bankerplant Bijvoet (Artemisia) met honkvaste bladluizen die als voedsel dienen voor natuurlijke vijanden die ook de schadelijke luizen aanpakken. "Die bijvoet groeit de kas uit als je hem niet heel kort houdt", zegt Jac Verbeek.

  Veel van het bedrijfsresultaat hangt af van de biologische gewasbescherming. Nieuwe bestrijders komen en gaan als ze geen succes zijn. Dit is de nieuwe bankerplant Bijvoet (Artemisia) met honkvaste bladluizen die als voedsel dienen voor natuurlijke vijanden die ook de schadelijke luizen aanpakken. "Die bijvoet groeit de kas uit als je hem niet heel kort houdt", zegt Jac Verbeek.

 • Rassenproeven zijn een vast onderdeel van de teelt. Omdat er zo weinig zaadfirma's actief zijn in de biologische teelt, moeten de teeltbedrijven zelf veel onderzoek doen.

  Rassenproeven zijn een vast onderdeel van de teelt. Omdat er zo weinig zaadfirma's actief zijn in de biologische teelt, moeten de teeltbedrijven zelf veel onderzoek doen.

 • Een van de resultaten van het rassenonderzoek is een geschikte onderstam voor paprika met de naam Scarface. "Het is de enige onderstam die een meerproductie oplevert en meer groeikracht geeft", aldus Jac Verbeek.

  Een van de resultaten van het rassenonderzoek is een geschikte onderstam voor paprika met de naam Scarface. "Het is de enige onderstam die een meerproductie oplevert en meer groeikracht geeft", aldus Jac Verbeek.

 • In 2011 bouwde Bioverbeek een nieuwe kas van 4 hectare met diffuus glas en het klimaatsysteem van Climeco dat de lucht ontvochtigt en daarbij warmte terugwint.

  In 2011 bouwde Bioverbeek een nieuwe kas van 4 hectare met diffuus glas en het klimaatsysteem van Climeco dat de lucht ontvochtigt en daarbij warmte terugwint.

 • De grootste handicap voor het verlagen van het energiegebruik is de hogere luchtvochtigheid door de evaporatie van de kasgrond. "We zitten nu op ongeveer 30 kuub gas per vierkante meter in komkommer en tomaat."

  De grootste handicap voor het verlagen van het energiegebruik is de hogere luchtvochtigheid door de evaporatie van de kasgrond. "We zitten nu op ongeveer 30 kuub gas per vierkante meter in komkommer en tomaat."

 • Het diffuse glas (Vetrasol met de hoogste haze-factor) heeft geen AR-coating en laat daardoor minder licht door. Nadeel is dat planten erg veel instraling te verwerken krijgen als de felle zon er door de luchtramen rechtstreeks opvalt.

  Het diffuse glas (Vetrasol met de hoogste haze-factor) heeft geen AR-coating en laat daardoor minder licht door. Nadeel is dat planten erg veel instraling te verwerken krijgen als de felle zon er door de luchtramen rechtstreeks opvalt.

 • De zomerproductie bij tomaat is onder diffuus glas hoger, in het voor- en najaar is hij gelijk of lager dan onder standaardglas. "De kop is minder warm dus je moet het gewas met andere middelen generatief maken."

  De zomerproductie bij tomaat is onder diffuus glas hoger, in het voor- en najaar is hij gelijk of lager dan onder standaardglas. "De kop is minder warm dus je moet het gewas met andere middelen generatief maken."

 • Verbetering van de afzet ziet BioVerbeek als dé uitdaging. Klanten worden nu al uitgenodigd het bedrijf digitaal te bezoeken. "Maar we werken aan concepten voor meer binding met de consument, want daar ligt toch de toekomst."

  Verbetering van de afzet ziet BioVerbeek als dé uitdaging. Klanten worden nu al uitgenodigd het bedrijf digitaal te bezoeken. "Maar we werken aan concepten voor meer binding met de consument, want daar ligt toch de toekomst."

 • De prijs van biologische groente daalt uiteindelijk mee met die van het gangbare product terwijl de teeltrisico's een stuk hoger zijn. "We hebben over het rendement meestal niet te klagen, maar het is ook geen hosanna", zegt mede-eigenaar Leo Verbeek (links op de foto).

  De prijs van biologische groente daalt uiteindelijk mee met die van het gangbare product terwijl de teeltrisico's een stuk hoger zijn. "We hebben over het rendement meestal niet te klagen, maar het is ook geen hosanna", zegt mede-eigenaar Leo Verbeek (links op de foto).

Of registreer je om te kunnen reageren.