Glas

Foto & video laatste update:23 jul 2015

Op Bali is het goed paprika telen

Op de Aziatische markt voor groente en fruit zijn enorme kansen. Eersteklas producten zijn vaak ongekend duur en worden ingevlogen uit Australië of Nieuw Zeeland. Toch zijn er ook dichterbij locaties met prima teeltcondities, zoals Bali. Ex-teeltvoorlichter Huub Seelen heeft er de nodige ervaring op gedaan.

Huub Seelen (75) heeft rond Mount Batur een teeltproject voor vrouwen helpen realiseren waar paprika's in kassen worden geteeld: het project Female Farmers. De dames realiseren in eenvoudige kassen een jaarproductie van meer dan 20 kilo per vierkante meter. "De teeltomstandigheden zijn uniek. Op ruim 1000 meter boven zeeniveau daalt de nachttemperatuur naar 12 tot 15 graden. Overdag wordt het maximaal 35 graden met 1.500 tot 3.000 Joules aan zoninstraling. Botrytis kennen ze niet eens", aldus Seelen.

Mogelijkheden

Hij heeft samen met schoonzoon Aart van den Bos van Verbos business development plannen uitgewerkt voor een paprikateeltbedrijf dat zich richt op de export. "Zo'n project heeft een enorme potentie." Seelen gaat het project niet zelf trekken. Hij is op zoek naar twee of drie jonge gasten die zich willen ontwikkelen en onder de vleugels van pa en ma uit moeten. "Ik wil hen de mogelijkheden laten zien en helpen met mijn ervaringen en contacten." Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met: huubmaria@caiway.nl

Foto

 • Balinezen zijn van oudsher ware kunstenaars in het waterbeheer op de steile hellingen

  Balinezen zijn van oudsher ware kunstenaars in het waterbeheer op de steile hellingen

  Foto: Foto's: Huub Seelen
 • Bij Mount Batur, een vulkaan, zijn er grotere oppervlakten vlak land waar Huub Seelen het project Female Farmers heeft helpen realiseren

  Bij Mount Batur, een vulkaan, zijn er grotere oppervlakten vlak land waar Huub Seelen het project Female Farmers heeft helpen realiseren

 • Lake Batur, met een oppervlakte van 20 vierkante kilometer, heeft uitstekend water en is goed bereikbaar voor het bedrijf.

  Lake Batur, met een oppervlakte van 20 vierkante kilometer, heeft uitstekend water en is goed bereikbaar voor het bedrijf.

 • Female Farmers teelt jaarrond geblokte paprika's in boogkassen van totaal 1 hectare en allerlei kruiden en bladgroenten in de vollegrond. De producten worden afgezet op de lokale markt. Het bedrijf biedt werk aan zestig werknemers, voornamelijk vrouwen.

  Female Farmers teelt jaarrond geblokte paprika's in boogkassen van totaal 1 hectare en allerlei kruiden en bladgroenten in de vollegrond. De producten worden afgezet op de lokale markt. Het bedrijf biedt werk aan zestig werknemers, voornamelijk vrouwen.

 • De paprika's worden geteeld op substraat van rijstkaf dat ter plaatse wordt gebrand en in teeltzakken gedaan.

  De paprika's worden geteeld op substraat van rijstkaf dat ter plaatse wordt gebrand en in teeltzakken gedaan.

 • Een deel van de kas is ingericht als trekkas. Hier worden de slaplantjes verspeend.

  Een deel van de kas is ingericht als trekkas. Hier worden de slaplantjes verspeend.

 • Hier wordt de ec gemeten van het water dat in de opkweek wordt gebruikt.

  Hier wordt de ec gemeten van het water dat in de opkweek wordt gebruikt.

 • Deze planten zijn klaar om te poten.

  Deze planten zijn klaar om te poten.

 • De dames krijgen adviezen van Huub Seelen en uit de eerste hand van paprikatelers Henk Reedijk en Wim Gubbels tijdens hun bezoek aan Bali.

  De dames krijgen adviezen van Huub Seelen en uit de eerste hand van paprikatelers Henk Reedijk en Wim Gubbels tijdens hun bezoek aan Bali.

 • Sinds Huub in 1999 begon met adviseren is de paprikateelt enorm vooruit gegaan. Inmiddels is op jaarbasis al een productie gehaald van 20 kilo per vierkante meter. "De dames zijn ontzettend leergierig en sterk. Je hoeft alles maar een keer uit te leggen."

  Sinds Huub in 1999 begon met adviseren is de paprikateelt enorm vooruit gegaan. Inmiddels is op jaarbasis al een productie gehaald van 20 kilo per vierkante meter. "De dames zijn ontzettend leergierig en sterk. Je hoeft alles maar een keer uit te leggen."

 • De kassen hebben doorlopende nokluchting die constant open staat. Het regenwater wordt opgevangen in een bassin van 750 kuub dat door de dames met de hand is gegraven.

  De kassen hebben doorlopende nokluchting die constant open staat. Het regenwater wordt opgevangen in een bassin van 750 kuub dat door de dames met de hand is gegraven.

 • Voor de aanvoer van het overige gietwater is een grote leiding van het meer naar het bassin aangelegd.

  Voor de aanvoer van het overige gietwater is een grote leiding van het meer naar het bassin aangelegd.

 • Voor de vollegrondsteelten hebben de dames zelf een regenleiding op palen aangelegd.

  Voor de vollegrondsteelten hebben de dames zelf een regenleiding op palen aangelegd.

 • Daarbij werden ze geholpen door Nederlandse telers: Hai Hegger, Wim Gubbels en Henk Reedijk (op foto).

  Daarbij werden ze geholpen door Nederlandse telers: Hai Hegger, Wim Gubbels en Henk Reedijk (op foto).

 • De verschillen tussen binnen en buiten telen zijn niet groot. Paprika moet wel in de kas worden geteeld vanwege zijn gevoeligheid voor regen en kou.

  De verschillen tussen binnen en buiten telen zijn niet groot. Paprika moet wel in de kas worden geteeld vanwege zijn gevoeligheid voor regen en kou.

Of registreer je om te kunnen reageren.