Glas

Foto & video laatste update:29 apr 2015

Agrosol innoveert volop voor jaarrond productie

Agrosol Export in Roquetas de Mar (Almería) is een goed voorbeeld van wat met professionalisering in de Spaanse tuinbouw mogelijk is. De ambitieuze, goed opgeleide acht leden (tweede generatie) van drie families hebben het roer overgenomen met schaalvergroting en diepte-investeringen als gevolg. Zij weten op ieder technologisch niveau een goede teelt neer te zetten: van paprika met buisrailverwarming in multitunnelkassen tot gewone grondteelten in de standaard Spaanse omstandigheden. Kijk hieronder voor een fotoreportage en lees in de editie van Groenten & Fruit van week 16 het verhaal van dit toonaangevende bedrijf en nog veel meer over de Spaanse tuinbouw.

Foto

 • <p>José Angel Amat, Andrés Romero en Paco Iglesias (vlnr) vormen met nog vijf broers uit de drie tuinbouwfamilies de leiding van Agrosol Export. Zij hebben in en om Roquetas de Mar 100 hectare kassen, waarvan 32 hectare multitunnelkassen met verwarming.</p>

  José Angel Amat, Andrés Romero en Paco Iglesias (vlnr) vormen met nog vijf broers uit de drie tuinbouwfamilies de leiding van Agrosol Export. Zij hebben in en om Roquetas de Mar 100 hectare kassen, waarvan 32 hectare multitunnelkassen met verwarming.

 • <p>De modernste kassen zijn voorzien van een dubbele laag plastic waar lucht wordt geblazen, zoals in een ballonhal. Dit geeft een enorm goede warmte-isolatie</p>

  De modernste kassen zijn voorzien van een dubbele laag plastic waar lucht wordt geblazen, zoals in een ballonhal. Dit geeft een enorm goede warmte-isolatie

 • <p>Agrosol heeft als een van de weinige tuinbouwbedrijven in Spanje een warmtebuffer staan. De 15 hectare met buisrailverwarming is door Bom Group aangelegd; totale kosten 2,5 miljoen euro.</p>

  Agrosol heeft als een van de weinige tuinbouwbedrijven in Spanje een warmtebuffer staan. De 15 hectare met buisrailverwarming is door Bom Group aangelegd; totale kosten 2,5 miljoen euro.

 • <p>Het rendement van de 1-treks-verwarmingsketel van BKC (Boeters)is met bijna 4 procent verhoogd tot 96 procent dankzij een speciale warmtewisselaar met 1.200 kleine buizen. Het vloeibare Algerijnse aardgas wordt met vrachtwagens aangevoerd.</p>

  Het rendement van de 1-treks-verwarmingsketel van BKC (Boeters)is met bijna 4 procent verhoogd tot 96 procent dankzij een speciale warmtewisselaar met 1.200 kleine buizen. Het vloeibare Algerijnse aardgas wordt met vrachtwagens aangevoerd.

 • <p>In de kassen met buisrailverwarming en volledige klimaatregeling staat een paprikagewas dat traditioneel eind juli is geplant, op Fico-kokosmatten.</p>

  In de kassen met buisrailverwarming en volledige klimaatregeling staat een paprikagewas dat traditioneel eind juli is geplant, op Fico-kokosmatten.

 • <p>Jos Termorshuizen noemt zichzelf vrijwilliger die advies geeft over de klimaatregeling in de verwarmde teelten. "De 10 hectare rode paprika staan goed naar mijn zin. De gele hebben het net iets te koud gehad", zegt de gepensioneerde, uit Pijnacker afkomstige adviseur (68).</p>

  Jos Termorshuizen noemt zichzelf vrijwilliger die advies geeft over de klimaatregeling in de verwarmde teelten. "De 10 hectare rode paprika staan goed naar mijn zin. De gele hebben het net iets te koud gehad", zegt de gepensioneerde, uit Pijnacker afkomstige adviseur (68).

 • <p>In de afdelingen met buisrailverwarming  was tot half maart 9 kilo per vierkante meter geoogst. Tot juli komt daar nog wel 11 kilo bij. "Vorig jaar kwamen we ook aan 21 kilo per vierkante meter waarvan 70 procent rood en 30 procent groen", zegt controler José Angel Amat Vargas. "De kostprijs voor deze teelt ligt tussen 0,80 en 0,90 euro per kilo."</p>

  In de afdelingen met buisrailverwarming  was tot half maart 9 kilo per vierkante meter geoogst. Tot juli komt daar nog wel 11 kilo bij. "Vorig jaar kwamen we ook aan 21 kilo per vierkante meter waarvan 70 procent rood en 30 procent groen", zegt controler José Angel Amat Vargas. "De kostprijs voor deze teelt ligt tussen 0,80 en 0,90 euro per kilo."

 • <p>In de kassen met heteluchtverwarming staat 10 hectare met paprika die op 7 december is geplant en tot eind augustus in productie zal blijven. De verwachte productie is 12 tot 13 kilo per vierkante meter. De kostprijs voor deze teelt is een stuk lager: 50 cent per kilo.</p>

  In de kassen met heteluchtverwarming staat 10 hectare met paprika die op 7 december is geplant en tot eind augustus in productie zal blijven. De verwachte productie is 12 tot 13 kilo per vierkante meter. De kostprijs voor deze teelt is een stuk lager: 50 cent per kilo.

 • <p>Ook snacktomaatjes (ras Angelle) staan soms in kassen met heteluchtverwarming. De bloemenzee belooft een enorme toename van de oogst. In 11 maanden kan een productie van 12 tot 13 kilo per vierkante meter gehaald worden, maar meestal is het minder, meestal vanwege virusaantasting.</p>

  Ook snacktomaatjes (ras Angelle) staan soms in kassen met heteluchtverwarming. De bloemenzee belooft een enorme toename van de oogst. In 11 maanden kan een productie van 12 tot 13 kilo per vierkante meter gehaald worden, maar meestal is het minder, meestal vanwege virusaantasting.

 • <p>Agrosol heeft het areaal snacktomaatjes bijna gehalveerd naar 22 hectare omdat de internationale markt er mee wordt overvoerd. Er wordt zes keer per jaar geplant voor jaarrond productie.</p>

  Agrosol heeft het areaal snacktomaatjes bijna gehalveerd naar 22 hectare omdat de internationale markt er mee wordt overvoerd. Er wordt zes keer per jaar geplant voor jaarrond productie.

 • <p>Nog weer een stapje lager in technologie zijn de onverwarmde traditionele kassen. Hier staat onder andere dit paprikagewas dat op 20 november is geplant. Er was half maart al 1 kilo per vierkante meter groen geoogst en de eerste roden kwamen eraan, bij iedere plant mooi als stuurvrucht op de splitsing.</p>

  Nog weer een stapje lager in technologie zijn de onverwarmde traditionele kassen. Hier staat onder andere dit paprikagewas dat op 20 november is geplant. Er was half maart al 1 kilo per vierkante meter groen geoogst en de eerste roden kwamen eraan, bij iedere plant mooi als stuurvrucht op de splitsing.

 • <p>In de tradionele kassen werkt Agrosol in de winter veel met ongeperforeerd folie. De nieuwste trend is een dubbele laag.</p>

  In de tradionele kassen werkt Agrosol in de winter veel met ongeperforeerd folie. De nieuwste trend is een dubbele laag.

 • <p>Bij komkommers worden vaak ook nog tussengevels gemaakt waardoor kleine compartimenten ontstaan. "Zo kunnen we de kastemperaturen in de nacht 3 graden hoger houden", zegt Paco Iglesias.</p>

  Bij komkommers worden vaak ook nog tussengevels gemaakt waardoor kleine compartimenten ontstaan. "Zo kunnen we de kastemperaturen in de nacht 3 graden hoger houden", zegt Paco Iglesias.

 • <p>Deze komkommer is 1 februari geplant en zal tot eind mei naar verwachting 10 kilo per vierkante meter aan product opleveren. De gebruikte rassen zijn meestal hoog meeldauwtolerant.</p>

  Deze komkommer is 1 februari geplant en zal tot eind mei naar verwachting 10 kilo per vierkante meter aan product opleveren. De gebruikte rassen zijn meestal hoog meeldauwtolerant.

 • <p>Het New-Delhi-virus (ToLCNDV) komt hier en daar in komkommerachtigen voor, maar is tot nu toe alleen in courgette een probleem geweest. Tomaat is symptoomloos drager van dit virus maar heeft er geen last van. TYLCV kost bij de snacktomaten wel veel productie omdat Angelle erg gevoelig is.</p>

  Het New-Delhi-virus (ToLCNDV) komt hier en daar in komkommerachtigen voor, maar is tot nu toe alleen in courgette een probleem geweest. Tomaat is symptoomloos drager van dit virus maar heeft er geen last van. TYLCV kost bij de snacktomaten wel veel productie omdat Angelle erg gevoelig is.

 • <p>Het grootste deel van de productie wordt via Glinwell verkocht aan de Britse supermarktketen Tesco. Posters met instructies zijn onderdeel van de certificaten Nurture (Tesco), Global Gap en Leaf Marque.</p>

  Het grootste deel van de productie wordt via Glinwell verkocht aan de Britse supermarktketen Tesco. Posters met instructies zijn onderdeel van de certificaten Nurture (Tesco), Global Gap en Leaf Marque.

 • <p>De brixwaarden van de snoeptomaatjes worden nauwkeurig bijgehouden. Het gemiddelde lag half maart rond brix 10.</p>

  De brixwaarden van de snoeptomaatjes worden nauwkeurig bijgehouden. Het gemiddelde lag half maart rond brix 10.

 • <p>Sinds vorig jaar richt Agrosol zich ook op de Spaanse consument. De op kinderen gerichte 'Cherrytos en co' gaan in de bekende shakers of zakjes. Daarnaast gaat toenemende volumes weg naar de trendy keten Faborit in Madrid product af en via de eigen webshop.</p>

  Sinds vorig jaar richt Agrosol zich ook op de Spaanse consument. De op kinderen gerichte 'Cherrytos en co' gaan in de bekende shakers of zakjes. Daarnaast gaat toenemende volumes weg naar de trendy keten Faborit in Madrid product af en via de eigen webshop.

 • <p>De grote hoeveelheden plastic afval gaat Agrosol recyclen en hoe: via een destillatieproces wordt er olie van gemaakt. "Uit 1 kilo plastic halen we 1 liter olie."</p>

  De grote hoeveelheden plastic afval gaat Agrosol recyclen en hoe: via een destillatieproces wordt er olie van gemaakt. "Uit 1 kilo plastic halen we 1 liter olie."

 • <p>Bij het destillatieproces komt zuivere CO2 vrij dat naar de kassen kan worden geleid. Met de olie worden de kassen verwarmd. Wanneer het patent is toegekend wordt het kale karkas afgebouwd. "Komende september gaat het draaien."</p>

  Bij het destillatieproces komt zuivere CO2 vrij dat naar de kassen kan worden geleid. Met de olie worden de kassen verwarmd. Wanneer het patent is toegekend wordt het kale karkas afgebouwd. "Komende september gaat het draaien."

Of registreer je om te kunnen reageren.