Glas

Foto & video laatste update:13 feb 2015

Nieuwtjes kijken op relatiedagen

Bekijk een foto-impressie van nieuwtjes en andere bezienswaardigheden op de Tuinbouwrelatiedagen in Gorinchem.

Foto

 • Hotraco Horti heeft een draadloze sensor van Taiwanese afkomst met groot bereik en lange batterijduur. De zender hangt met een haak aan de gewasdraad, de sensor kan op de gewenste hoogte tussen het gewas worden gehangen. Door de hoge positie is het zenderbereik 150 tot 200 meter. Met 4 AA-batterijen zendt de sensor een jaar lang iedere 10 minuten gegevens naar de ontvanger die maximaal 120 sensors aankan. Met het analyseprogramma en grafische systeem wordt de klimaatverdeling in de kas constant gemonitord.

  Hotraco Horti heeft een draadloze sensor van Taiwanese afkomst met groot bereik en lange batterijduur. De zender hangt met een haak aan de gewasdraad, de sensor kan op de gewenste hoogte tussen het gewas worden gehangen. Door de hoge positie is het zenderbereik 150 tot 200 meter. Met 4 AA-batterijen zendt de sensor een jaar lang iedere 10 minuten gegevens naar de ontvanger die maximaal 120 sensors aankan. Met het analyseprogramma en grafische systeem wordt de klimaatverdeling in de kas constant gemonitord.

 • Al weer voor de derde keer bundelden een aantal specialistische bedrijven hun kennis en ervaring in het aardwarmteplaza. De Nederlandse glastuinbouw loopt voorop met aardwarmte, maar financiering en de risico’s zetten een rem op initiatieven van individuele bedrijven. Een doublet kost al gauw 12 tot 14 miljoen euro voor hij operationeel is.

  Al weer voor de derde keer bundelden een aantal specialistische bedrijven hun kennis en ervaring in het aardwarmteplaza. De Nederlandse glastuinbouw loopt voorop met aardwarmte, maar financiering en de risico’s zetten een rem op initiatieven van individuele bedrijven. Een doublet kost al gauw 12 tot 14 miljoen euro voor hij operationeel is.

 • Als een van de weinige ambachtsmannen kreeg deze glaskunstenaar de gelegenheid zijn handigheid en waar te tonen aan het beurspubliek. Vernuftig werk dat veel bekijks trok.

  Als een van de weinige ambachtsmannen kreeg deze glaskunstenaar de gelegenheid zijn handigheid en waar te tonen aan het beurspubliek. Vernuftig werk dat veel bekijks trok.

 • Het begon 30 jaar geleden als hobby, maar inmiddels is Seahorse Diving een serieus gecertificeerd bedrijf dat in de tuinbouw menig waterbassin inspecteert, schoonmaakt en repareert. Het bassin leegpompen is niet nodig. Het kostbare gietwater blijft behouden. Zelfs is het mogelijk de folie voor een deel te vervangen. Voor het eerst gingen de duikers op een beurs in bad.

  Het begon 30 jaar geleden als hobby, maar inmiddels is Seahorse Diving een serieus gecertificeerd bedrijf dat in de tuinbouw menig waterbassin inspecteert, schoonmaakt en repareert. Het bassin leegpompen is niet nodig. Het kostbare gietwater blijft behouden. Zelfs is het mogelijk de folie voor een deel te vervangen. Voor het eerst gingen de duikers op een beurs in bad.

 • Koppert Machines, bekend van de zaaimachines en radijsoogsters, is nu ook actief in de verpakkingsbranche. Deze automatische weeg-vulmachine is volgens verkoper Leo van der Ven de enige in zijn soort die allerlei typen en vormen kleinverpakkingen kan verwerken zonder de machine om te bouwen. Hij doet zelfs de deksel nog op de shaker.

  Koppert Machines, bekend van de zaaimachines en radijsoogsters, is nu ook actief in de verpakkingsbranche. Deze automatische weeg-vulmachine is volgens verkoper Leo van der Ven de enige in zijn soort die allerlei typen en vormen kleinverpakkingen kan verwerken zonder de machine om te bouwen. Hij doet zelfs de deksel nog op de shaker.

 • Jiffy Products kan haar biologisch afbreekbare potjes van hout en veen nu ook voorzien van een waterafstotende toevoeging, die een levensduur van minstens vier maanden garandeert. Hiermee hopen ze voor de milieuvriendelijke potjes ook een toepassing te vinden voor bijvoorbeeld kruidenteelten en de teelt van slatypes op water, zonder dat de potjes in de supermarkt al beginnen te verteren. Gezien de meerprijs t.o.v. plastic zal een afnemer wel bereid moeten zijn om een meerprijs te bieden voor deze duurzaamheid.

  Jiffy Products kan haar biologisch afbreekbare potjes van hout en veen nu ook voorzien van een waterafstotende toevoeging, die een levensduur van minstens vier maanden garandeert. Hiermee hopen ze voor de milieuvriendelijke potjes ook een toepassing te vinden voor bijvoorbeeld kruidenteelten en de teelt van slatypes op water, zonder dat de potjes in de supermarkt al beginnen te verteren. Gezien de meerprijs t.o.v. plastic zal een afnemer wel bereid moeten zijn om een meerprijs te bieden voor deze duurzaamheid.

 • Lightshine Cleaning heeft het reinigen van reflectoren verder geautomatiseerd met een robot.

  Lightshine Cleaning heeft het reinigen van reflectoren verder geautomatiseerd met een robot.

 • Tijdens de teeltwisseling is de spuitboom van een spuitrobot van Holland Green Machine te verwisselen door de AIRMIXer. Deze maakt gebruik van de persluchtvoorziening om schuim te kunnen produceren. De robot ontsmet dan teeltgoten en leidingen met een Menno Clean oplossing, waarbij het schuim de inwerktijd verhoogt.

  Tijdens de teeltwisseling is de spuitboom van een spuitrobot van Holland Green Machine te verwisselen door de AIRMIXer. Deze maakt gebruik van de persluchtvoorziening om schuim te kunnen produceren. De robot ontsmet dan teeltgoten en leidingen met een Menno Clean oplossing, waarbij het schuim de inwerktijd verhoogt.

 • De Airmix van Van der Ende pompen is een doorvoer door het scherm die is aangesloten op de horizontale ventilatoren. Hierdoor vindt geen ongecontroleerde kouval meer plaats, zoals bij het trekken van een schermkier. Op basis van het vochtniveau in de kas regelt een simpele regelklep de verhouding tussen de lucht die van boven en van onder het scherm wordt aangezogen door de ventilator.
Een voordeel is dat de regelklep de toevoer naar boven het scherm afsluit, als er geen behoefte is aan ontvochtiging tijdens het schermen. Hierdoor kan er geen kou via de doorvoer-opening komen, zoals bij systemen met vertikale ventilation jets wel het geval kan zijn.

  De Airmix van Van der Ende pompen is een doorvoer door het scherm die is aangesloten op de horizontale ventilatoren. Hierdoor vindt geen ongecontroleerde kouval meer plaats, zoals bij het trekken van een schermkier. Op basis van het vochtniveau in de kas regelt een simpele regelklep de verhouding tussen de lucht die van boven en van onder het scherm wordt aangezogen door de ventilator. Een voordeel is dat de regelklep de toevoer naar boven het scherm afsluit, als er geen behoefte is aan ontvochtiging tijdens het schermen. Hierdoor kan er geen kou via de doorvoer-opening komen, zoals bij systemen met vertikale ventilation jets wel het geval kan zijn.

 • Veredelingsbedrijf Axia, dat zich bewust helemaal concentreert op smaakvolle tomaten, begint als betrekkelijke nieuwkomer aan de weg te timmeren. Zo staat er inmiddels 100 hectare van de middentrostomaat Axiradius, die met zijn hele platte tros geschikt is voor kleinverpakking. Ook van de grove Maximato wordt inmiddels 16 hectare geteeld. Verder worden er stapsgewijs enkele smaaktomaatjes in de markt gezet.

  Veredelingsbedrijf Axia, dat zich bewust helemaal concentreert op smaakvolle tomaten, begint als betrekkelijke nieuwkomer aan de weg te timmeren. Zo staat er inmiddels 100 hectare van de middentrostomaat Axiradius, die met zijn hele platte tros geschikt is voor kleinverpakking. Ook van de grove Maximato wordt inmiddels 16 hectare geteeld. Verder worden er stapsgewijs enkele smaaktomaatjes in de markt gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.